Trakai nuo seno garsėja savo istorine praeitimi. Tai ne tik istorinė Lietuvos sostinė, kurios 700-ąjį gimtadienį minėjome šiais metais, bet ir karaimų sostinė, – kaip dažnai Trakai vadinami. Šiemet sukako 625 metai nuo Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytauto kvietimo karaimams įsikurti Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje, tad 2022-uosius LR Seimas paskelbė Lietuvos karaimų metais.

Minėdama šiuos metus, Trakų viešoji biblioteka surengė susitikimų ciklą „Karaimų dienos“, kurio tikslas – ne tik paminėti šiuos metus, bet ir kuo išsamiau supažindinti su Trakų krašto karaimų bendruomene, jos veikla, pasiekimais, talentingais įvairių sričių kūrėjais, jų kasdienybe ir svajonėmis. Bibliotekoje buvo surengti net 6 susitikimai. Juose dalyvavo ne tik karaimų bendruomenėje, bet Lietuvoje bei užsienyje žinomi žmonės: Lietuvos ambasadoriai dr. Halina Kobeckaitė ir Romualdas Kozyrovičius; aktoriai – Severina Špakovska ir Artūras Lepiochinas; žurnalistas, prodiuseris, laidų vedėjas Aurelijus Bezekavičius; tarptautinių projektų fasilitatorė Kotryna Rajeckaitė.

Svečiai dalijosi savo patirtimis ir veikla, pasakojo apie karaimų bendruomenės kasdienybę ir šventes, džiaugėsi savo indėliu ir darbais, kuriant bei garsinant Lietuvos valstybę. Siekiant išsaugoti šią unikalią medžiagą ir užtikrinti jos prieinamumą ateityje, susitikimai buvo filmuojami ir talpinami Trakų viešosios bibliotekos „Youtube“ kanale.

Tikimės, kad šiemet sėkmingai prasidėjusios „Karaimų dienos“ įvairiomis formomis tęsis dar ne vienerius metus. Linkime karaimų bendruomenei puoselėti tradicijas bei kultūrą ir skleisti žinią visai Lietuvai ir pasauliui.

Susitikimų ciklo svečiai

Dr. Halina Kobeckaitė – diplomatė, vertėja, žurnalistė, humanitarinių mokslų daktarė. Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Gedimino III laipsnio ordino ir Estijos Marijos žemės kryžiaus kavalierius, už nuopelnus Lietuvai apdovanota Komandoro kryžiaus ordinu, už visą gyvenimą puoselėtą toleranciją įvertinta Nacionaliniu lygybės ir įvairovės apdovanojimu. LPS seimo narė (I ir II), Lietuvos karaimų kultūros bendrijos garbės pirmininkė, Lietuvos žurnalistų, Lietuvos rašytojų sąjungos narė. Trakų rajono Garbės pilietė. 1994–1997 metais – LR ambasadorė Estijoje, 1997–2004 m. Turkijoje, 2007–2011 m. ambasadorė Suomijoje. Daugelio straipsnių periodikoje: kultūros, estetikos, kultūros teorijos, karaimikos klausimais autorė. Knygos „Menas ir estetinis auklėjima“ (1989) sudarytoja, knygų „Kipčiakų tiurkų Orientas Lietuvoje. Istorija ir tyrimų perspektyva“ (1994), „Religinės bendruomenės“ (2009), „Hadži Seraja Chanas Šapšalas pasišventęs tautai ir mokslui“ (2011), Simonas Firkovičius „Bir kiuń ėdi. Buvo tokia diena“ (2015) viena iš sudarytojų.

Romualdas Kozyrovičius – Lietuvos statybos inžinierius, ambasadorius, politikas, diplomatas. Eilę metų dirbo statybos organizacijose.
1990 m., atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, buvo pakviestas dirbti pirmosios vyriausybės materialinių išteklių ministru. 1993–1998 m. Lietuvos Respublikos ambasadorius Rusijoje. 1999–2000 m. ir 2006–2007 m. Lietuvos Respublikos ambasadorius ypatingiems pavedimams. 2000–2001 m. Užsienio reikalų ministerijos valstybės sekretorius. 2001–2006 m. ambasadorius Čekijoje ir Vengrijoje. 2007–2010 m. ambasadorius Kazachijoje, nuo 2009 m. ir Tadžikijoje. Apdovanotas ordinu „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro kryžiumi (2003).

Severina Špakovska – profesionali aktorė, gydytoja-klounė, kultūros projektų vadovė bei prodiuserė. Taip pat – Lietuvos karaimų bendruomenės narė. Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje baigė vaidybos studijas, nuo 2014 m. vaidina Lietuvos teatrų scenose, taip pat Lietuvos bei užsienio kine ir televizijoje. Nuo 2017 m. dirba organizacijoje „Raudonos nosys. Gydytojai klounai“. 2020 m. kartu su kolegomis įkūrė „Šiuolaikinės Intelektualios Klounados Teatrą.“

Artūras Lepiochinas – profesionalus teatro ir kino aktorius, šviesų dailininkas. 2011–2015 m. studijavo Klaipėdos universiteto Menų fakultete aktorinį meistriškumą (kurso vadovas Valentinas Masalskis). Nuo 2012 metų Klaipėdos jaunimo teatro aktorius. Vaidmenis taip pat kuria Pojūčių teatre ir Klaipėdos dramos teatre. Savo karaimiškų šaknų nepamiršta ir dabar, tad ir toliau aktyviai dalyvauja karaimų bendruomenės veikloje. Filmuojasi lietuvių ir užsienio kūrėjų filmuose. Prasidėjus karui, ne kartą važiavo savanoriauti į Lenkijos pasienį su Ukraina, skiria savo laiką pagalbai ukrainiečiams.

Aurelijus Bezekavičius – žurnalistas, prodiuseris, laidų vedėjas. Šiuo metu Aurelijus dirba internetinėje televizijoje – „Laisvės TV“. Prodiusuoja vieną iš šios televizijos kanalų – „LAISVĖS TV. PINIGAI“. Taip pat veda atskiras laidas, nors dar visai neseniai jį galėjome matyti LNK televizijos aktualijų laidoje „Labas vakaras, Lietuva“.

Kotryna Rajeckaitė – aktyvi karaimų bendruomenės narė, neformalaus švietimo entuziastė, kelis metus dirba tarptautinių projektų fasilitatore ir mokymų vadove, savanoriauja studentų atstovybėje. Vytauto Didžiojo universitete Kaune studijuoja politikos mokslus.

Trakų viešosios bibliotekos informacija

Dalintis straipsniu: