Lietuvos bibliotekininkų draugija kasmet organizuoja Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę, kuri vyksta nuo 2001 metų. Ji tradiciškai prasideda balandžio 23 – ąją, kurią UNESCO yra paskelbusi Pasauline knygos ir autorinių teisių diena.

Bibliotekų savaitės tikslas  – atkreipti dėmesį į šalies bibliotekų pasiekimus, skatinti visuomenės skaitymą, kūrybiškumą, kalbėti apie aktualias temas, mažinti kultūrinę, socialinę, informacinę atskirtį, įtraukti bendruomenes į kultūrines bei kūrybines veiklas. 2024 metų tema ,,Europos šeimoje“ siekiama paminėti Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą 20 – metį.

Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės metu kvietėme į jai skirtus renginius Švenčionių Viešojoje bibliotekoje:

Balandžio 23 – 24 d. edukacinėse ekskursijose bibliotekoje dalyvavo Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos socialinių įgūdžių klasės jaunuoliai, taip pat ir penktų, šeštų klasių moksleiviai,  kartu su mokytoja Jurgita Travkina ir mokytojos padėjėja Kristina Untoniene. Bibliotekoje lankėsi ir Zigmo Žemaičio gimnazijos mokytojos Jolanta Šisterova, Marija Gučienė, Jurgita Travkina, kurios į ekskursiją atlydėjo penktos ir devintos klasių moksleivius.

Edukacinės ekskursijos bibliotekoje metu turėjome nuostabią galimybę pažinti šioje įstaigoje slypinčius turtus ir paslaugas, kurios dažnai yra nepakankamai įvertintos ar net pamirštos. Ši ekskursija buvo naudinga tiek jaunuoliams, tiek suaugusiems, siekiant suprasti, kaip biblioteka gali tapti ne tik knygų sandėliu, bet ir aktyviu švietimo ir kultūros centru.

Pasitelkus profesionalius bibliotekos darbuotojus kaip gidus,  ekskursijos metu dalyviai  sužinojo įvairių bibliotekos skyrių funkcijas, įvairovę ir naudą. Buvo apžvelgiamos ne tik tradicinės knygų lentynos. Apie knygų atsiradimą fondo lentynose pasakojo spaudinių komplektavimo ir tvarkymo skyriaus vedėja Dalia Storukienė. Skaitytojų aptarnavimo bibliografinio-informacinio skyriaus komunikacijos specialistė Vaida Švalkienė pasakojo apie modernias technologijas, kurios yra skirtos  skaitytojams, pavyzdžiui, duomenų bazės ar skaitmeninės paslaugos, taip pat pristatė Jaunimo reikalų agentūros Jaunimo savanoriškos tarnybos programą ir galimybę savanoriauti jaunuoliams bibliotekoje.

Be to, ekskursijos metu dalyviai galėjo sužinoti apie įvairias veiklas ir renginius, vykstančius bibliotekoje, tokias kaip knygų klubai, paskaitos, kūrybinės dirbtuvės ir kitos bendruomeninės iniciatyvos apie visą tai pasakojo bibliotekos vedėja Alytė Čečiurkienė. Skaitytojų aptarnavimo ir bibliografinio-informacinio skyriaus bibliografė Jolanta Andraikėnienė ekskursijos dalyvius supažindino su Elektroninių paslaugų portalo ibiblioteka.lt struktūra ir naudojimosi portalu galimybėmis, vartotojo aplinka.

Galų gale, edukacinė ekskursija bibliotekoje skatino ne tik mokymąsi, bet ir kultūrinį tobulėjimą bei bendruomenės dalyvavimą. Tai puiki galimybė atrasti ir įkvepianti patirtis, kuri gali įkvėpti dalyvius tęsti savo pažinimo kelionę ir pasinerti į knygų ir žinių pasaulį.

Balandžio 25 d. bibliotekoje  lankėsi Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos darbuotojai – istorikas, vyresnysis bibliotekininkas-tyrėjas Eduardas Budrys ir istorikas, vyresnysis bibliografas Linas Janulevičius, kurie pristatė bibliotekos specialistų parengtą parodą apie filomatus „Tėvynė. Mokslas. Dora! Romantiškieji filomatai“.

Parodoje pasakojama slapta anticarinė Vilniaus universiteto studentų Filomatų draugijos istorija, supažindinama su jos iškiliais nariais bei jų likimais. Draugija buvo įkurta 1817 m., kaip savišvietos ir moralinio tobulėjimo organizacija, ir gyvavo iki 1823 m., kai carinė valdžia ją susekė, draugijos narius tardė, kalino ir trėmė. Tarp draugijos narių buvo ir gerai visiems žinomi Adomas Mickevičius, Tomas Zanas, Ignotas Domeika ir kt. Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos darbuotojai kvietė prisiminti drąsius, romantiškus ir laisvės trokštančius filomatus, kuriems šūkis „Tėvynė, Mokslas, Dora!“ nebuvo tik tušti žodžiai, o juos vienijanti gyvenimo vertybė. Ypač dabar mums svarbu nepamiršti, kas yra laisvė ir kokią kainą už ją sumokame. Tekstus parodai parengė Eduardas Budrys, piešinių autorė Kristina Karvelytė, iš lenkų kalbos vertė Karolina Šutova, sudarė ir parengė spaudai Aldona Jeleniauskienė, Jurga Kauzonienė, Rūta Skorupskaitė, Linas Janulevičius, redaktorė Giedrė Saulienė. Spaudos dizaineris Alfredas Simonavičius.

Parodos pristatyme dalyvavo Zigmo Žemaičio gimnazijos III – iokų klasės ir mokytojos Angelė Burokienė, Rimutė Grigonienė, Adrijana Slabodaitė – Stefanskaja.

Balandžio 25 d. bibliotekoje vyko susitikimas su Europos parlamento nare Aušra Maldeikiene.

Balandžio 29 d. Viešosios bibliotekos informacinėje skaitykloje vyko Juozo Gaižausko knygos ,,Dievas su šlepetėmis“ garsiniai skaitymai, kuriuose dalyvavo  Nijolės Genytės socialinės globos namų Švenčionių grupinio gyvenimo namų gyventojos su socialine darbuotoja Snežana Slabade. Po skaitymų taip pat spėjome išbandyti ir bibliotekoje esančius naujausius stalo žaidimus.

Švenčionių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos informacija ir nuotraukos

 

Dalintis straipsniu: