Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešoji biblioteka aštuntą kartą organizavo konkursą „Riešutas“, kuriame už pasiekimus profesinėje veikloje yra pagerbiami geriausi Alytaus ir Vilniaus apskričių viešųjų bibliotekų bibliotekininkai. Šiemet šventinis renginys įvyko lapkričio 30 d., kurio metu paaiškėjo konkurso „Riešutas“ laimėtojai. Šiais metais geriausia Vilniaus regiono bibliotekininke pripažinta Trakų viešosios bibliotekos Senųjų Trakų padalinio vyr. bibliotekininkė Agnieška Uscilienė.

Ji Trakų viešosios bibliotekos Senųjų Trakų padalinyje dirba jau beveik 5-erius metus. Per šį laikotarpį bibliotekoje Agnieška Uscilienė pasižymėjo aktyvia švietėjiška ir kultūrine veikla. Siekiant tai įgyvendinti Senųjų Trakų biblioteka nuolatos bendradarbiauja su vietinėmis įstaigomis – Senųjų Trakų seniūnija, vaikų darželiu-lopšeliu, Senųjų Trakų Kęstučio progimnazija ir Senųjų Trakų Andžejaus Stelmachovskio pagrindine mokykla, Senųjų Trakų Viešpaties Apreiškimo vienuolyno seserimis ir bendruomenės nariais, bibliotekoje lankosi ir Lietuvoje garsūs rašytojai.

4-erius metus Senųjų Trakų bibliotekoje vyksta Neformaliojo vaikų švietimo (NVŠ) užsiėmimai, kurių metu lavinama vaikų vaizduotė, loginis mąstymas, smalsumas, atrandami nauji gebėjimai ir įgūdžiai. Taip pat jauniesiems bibliotekos lankytojams sudaromos sąlygos praktiškai atrasti bei pažinti įvairias tradicines ir netradicines meno raiškos priemones bei technikas. Jiems siūloma nemaža užsiėmimų gausa. Vaikai turi galimybę su 3 D rašikliais kurti geometrines figūras, spalvinti mandalas ant lininių maišelių, daryti sapnų gaudykles, išmėginti origami technikos subtilybes, susipažinti su simegrafijos pradžiamoksliu, kurti sages iš vilnos, gaminti kalėdinius burbulus. Lankydami NVŠ užsiėmimus jaunieji lankytojai susipažino su kimekomi ir makrame technikomis. Lankytojams užsiėmimų metu patinka gaminti ir dekoracijas. Nemažo susidomėjimo sulaukia ir medinių žibintų gamyba ir jų dekoravimas, taip pat puodelių dekoravimas moliu, mandalos taškavimas, žvakių gamyba.

Be NVŠ užsiėmimų Senųjų Trakų biblioteka aktyviai dalyvauja vietos bendruomenės gyvenime – organizuoja įvairius renginius tiek mažiesiems, tiek suaugusiesiems, taip pat pati inicijuoja naujus – pvz., Vaikų gynimo diena bibliotekoje sutraukia skirtingo amžiaus lankytojus.

Bibliotekoje rengiami bendruomeniškumo vakarai, kur skirtingo amžiaus lankytojai įgyja naujų žinių ir kompetencijų įvairiose srityse – vyksta muiliukų gamyba, advento vainiko pynimas, tapyba ant šilko, fraktalų piešimas, atėjusieji susipažįsta su dekupažo subtilybėmis, numerologijos pradmenimis.

Vakaronės yra rengiamos ne tik bibliotekoje, bet ir už jos ribų. Senųjų Trakų Viešpaties Apreiškimo vienuolyne skambėjo klasikinės gitaros garsai, buvo švenčiama Vasario 16-oji, vyko filmų peržiūros. Kiekvienais metais prisijungiama ir prie kaimo švenčių, kur jo gyventojai ir svečiai kviečiami dalyvauti įvairiose edukacijose.

Šiandienį pasaulį užkariavus socialiniams tinklams ir išmaniosioms technologijoms, vaikus ir jaunimą yra sunkiau išmokyti gyvo bendravimo, o dar sunkiau juos paskatinti atrasti knygų skaitymo džiaugsmą ir jo teikiamą naudą. Šį iššūkį Senųjų Trakų biblioteka įveikia nuolat skatindama vaikus skaityti, tačiau atsižvelgdama į šiandienos pasaulį, tai daro šiuolaikiškai ir jauniesiems lankytojams patraukliu būdu – dauguma renginių yra susieti su skaitymu, kartu atliekant edukacinę veiklą pagal pasirinktą knygą. Tam pasitarnauja ir bibliotekos įsigytos naujos technologijos, kurios padeda dirbti inovatyviai, pvz., naudodamiesi šviečiančiu stalu vaikai ne tik lavina motoriką, bet ir pasitelkdami iš popieriaus iškirptas geometrines figūras bei dirbtinį smėlį dėlioja paveikslus ir kuria istorijas.

Besikeičiantis pasaulis diktuoja savo sąlygas, tad biblioteka neatsilieka nuo vykstančių pokyčių ir prisitaiko prie naujovių. Siekiant lavinti jaunimą, pasitelkiamos ir kitos išmaniosios technologijos. Bibliotekoje naudojamas šviečiantis molbertas atskleidžia spalvų įvairovę, vaikai stebi, kaip tam tikros spalvos atsispindi kitų fone. Taip pat mažieji yra mokomi valdyti dronus, filmuoti, fotografuoti, jie ypač pamėgo virtualius akinius. Tad nedideliame Senųjų Trakų kaime vaikams prieinamos naujausios išmaniosios technologijos.

2020 m. Senųjų Trakų biblioteka įgyvendino projektą „Blykstė“, kurio metu vaikai pagilino fotografijos žinias.

Senųjų Trakų bibliotekos vyr. bibliotekininkė Agnieška Uscilienė deda nemažai pastangų, kad vaikai labiau įsilietų į bibliotekas veiklas, taptų nuolatiniais jos lankytojais, todėl rengia įvairius konkursus: „Gražiausia mandala“, „Smagiausias nuotykis vasaros“, taip pat vyksta dailyraščio, poezijos konkursai.

Esama temų, kuriomis su vaikais ir jaunimu turėtų būti kalbama ne tik namuose, bet ir ugdymo įstaigose. Viena iš jų – žalingi įpročiai. Senųjų Trakų bibliotekoje pernai buvo surengta paskaita, kurios metu lektorius supažindino atvykusiuosius su rūkymo, alkoholio ir narkotikų žala jaunam organizmui.

Senųjų Trakų vyr. bibliotekininkės Agnieškos Uscilienės darbas neapsiriboja tradicinėmis bibliotekos funkcijomis. Jos veikla skatina lankytojų kūrybiškumą, asmeninį augimą, bendrystės jausmo puoselėjimą. Kiekvienas lankytojas Senųjų Trakų bibliotekoje jaučiasi laukiamas.

Sveikiname Agniešką Uscilienę pelnius prestižinį apdovanojimą ir linkime nesustoti bei toliau augti ir tobulėti profesinėje srityje!

Jolanta Zakarevičiūtė,
Trakų viešosios bibliotekos viešųjų ryšių specialistė

Dalintis straipsniu: