Septynerius metus gerbėjų skaičių didinęs skaitymo iššūkis „Vasara knyga“ šiemet sulaukė solidaus pastiprinimo – Lietuvos viešosios bibliotekos suorganizavo skaitymo skatinimo akciją „Metai su knyga“, kurios metu visoje šalyje vyko susitikimai su rašytojais ir kitais menininkais.

Švenčionių rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje lankėsi šio projekto suaugusiųjų ambasadorė Jurga Šeduikytė – dainininkė, kompozitorė, aktorė, žurnalistė ir rašytoja, socialinė veikėja, kurios „sąskaitoje“ 10 apdovanotų autorinės muzikos albumų, trys knygos, du nacionaliniai kino „Sidabrinė gervė“ apdovanojimai, ne vienas pagrindinis vaidmuo užsienio kompanijų filmuose, dešimtys įgarsintų animacinių filmų personažų. Įvairių veiklų gausoje ne tik skaityti, bet ir rašyti laiko randanti J. Šeduikytė jau yra išleidusi tris knygas. Debiutinė „Pasaka apie Slieką ir jo draugą Pašiauštą“ skirta vaikams, o kitos dvi „Lipt stogais ir žiūrėt žemyn“ bei „Iššūkis“ parašytos suaugusiųjų auditorijai.

Susitikime su šios bibliotekos skaitytojais, Z. Žemaičio gimnazijos moksleiviais, Jurga pasakojo apie savo vaikystę, pilnus knygų tėvų namus, kodėl skaityti yra gera, kokias knygas renkasi, ką jose atranda, kalbėjo apie savo vidinius išgyvenimus ir apie tai, kas padeda neišbarstyti savęs. Jurga pasakojo ir apie kūrybinį gyvenimą, rašymo poreikį, knygų gimimą. Apie tai, kas atvedė į aktorystę, apie meilę scenai. Moksleiviai išgirdo daug patarimų, kaip motyvuoti save, kaip susidėlioti prioritetus, kad neperdegtų, kad labai svarbus yra kokybiškas poilsis, kaip sutarti su tėvais ir labai atidžiai įsiklausytų į savo svajones renkantis tolimesnį gyvenimo kelią. Jurga patarė rašyti dienoraštį, kuris padės geriau save pažinti, atsikratyti suklydimo baimės, kodėl šis jausmas taip dažnai mus kausto ir kas iš tikrųjų stabdo nuo savo potencialo realizacijos. Renginio dalyviai gavo paprastų patarimų, kurie padės suprasti, kodėl kartais gyvename ne savo gyvenimą.

Ši skaitymo skatinimo akcija orientuoja į populiarią, aktualią, turinčią išliekamąją vertę literatūrą, plėtoja kokybiškos literatūros prieinamumą, ugdo visuomenės kūrybingumą bei kultūrinį išprusimą. Projektas priverčia mus atsakingiau vertinti siūlomas knygas, daugiau jų skaityti patiems, domėtis naujausiais mokslo atradimais, susijusiais su skaitymu, kad galėtų stipriais argumentais pagrįsti skaitymo naudą.

Dalintis straipsniu: