Rugpjūtį ir rugsėjį „Migruojantis kinas 2022“ profesionaliais kino filmais džiugino ne tik trakiečius, bet ir Aukštadvario, Onuškio bei Grendavės seniūnijos gyventojus. Seansuose sulaukta kinomanų net iš Elektrėnų, Vilniaus bei Varėnos. Tai tik įrodo, kad projektas yra reikšmingas ir reikalingas, pritraukiantis lankytojų net iš tolimesnių miestų, suburiantis vietinę bendruomenę bei leidžiantis plėsti pasaulėžiūrą, turiningiau praleisti laisvalaikį.
Šilti vakarai leido mėgautis filmų peržiūromis po žvaigždėta padange jaukiai įsisukus į pledus. Trakuose susiburti skatino trys kino seansai, kiti trys – kvietė aplankyti rajono erdves.

Trakai = kinas
Jaukiai įsitaisę kiemelyje prie bibliotekos, kinomanai mėgavosi kino filmu „Mažytė mama“ (rež. Céline Sciamma, Prancūzija, 2021). Stebėjo poetiškai ir subtiliai pasakojamą istoriją apie praradimą, atmintį ir vaizduotę pagrindinės herojės akimis. Filmas kūrė dialogą tarp kartų, pasakojo apie kelionę laiku, palietė stiprias temas, užliejo šiluma. Prieš dvejus metus projekto metu buvo rodytas šios režisierės filmas „Liepsnojančios moters portretas“, kuris taip pat visus sužavėjo. Autorę domina istorijos apie moteris ir vaikus, tai atsispindi ir jos kūryboje. Režisierė pastabi detalėms, jai svarbu, kaip filmas paveiks žiūrovą.
Po savaitės kinomanus sukvietė vieno įdomiausių ir svarbiausių šiuolaikinių norvegų režisieriaus Joachim’o Trier’o dviem „Oskarams“ nominuotas romantinis filmas „Blogiausias žmogus pasaulyje“ (Norvegija, Prancūzija, Švedija, Danija, 2021). Tai filmas apie šiuolaikinius žmones, juos valdantį egzistencinį nerimą, savirealizaciją ir pasirinkimus. Režisieriaus filmai gausiai apdovanoti tiek Norvegijoje, tiek tarptautiniuose festivaliuose. Anot jo, „Blogiausias žmogus pasaulyje“ – brandus filmas, skirtas susisielojusiems, kurie vis dar jaučiasi nesubrendę“.
Paskutinis šią vasarą kino seansas Trakuose, sukvietęs ištikimiausius profesionalaus kino gurmanus, – tikrais įvykiais paremtas prancūzų režisieriaus Laurent’o Cantet’o filmas „Arthur Rambo“, 2021 m. debiutavęs Toronto kino festivalyje. Filmas pasakojo apie į populiarumo viršūnę įkopusį rašytoją ir apie socialinių tinklų įtaką bei pasekmes realiam gyvenimui. Seanso metu tikrai buvo apie ką pamąstyti.
Atsisveikinęs su trakiečiais, „Migruojantis kinas 2022“ leidosi į kelionę po rajoną.

Pirma stotelė – Aukštadvaris
Aukštadvario miestelio bendruomenė jau ne sykį įrodė, kokie profesionalaus meno gerbėjai jie yra, todėl ir filmas jiems buvo parinktas išskirtinis – prancūzų režisieriaus Leos’o Carax’o muzikinė drama „Anetė“ (Prancūzija, Vokietija, Belgija, Japonija, Meksika, 2021). Filmas – tarsi teatras kine. Didžiajame ekrane žiūrovai regėjo ir užgimusią didžiulę meilę, ir įvykusią siaubingą tragediją. Apskritai, filmas kvietė diskusijai. Beje, ši kino juosta sukurta su garsia roko grupe „Sparks“, tad Aukštadvaris aidėjo nuo muzikos garsų. „Kada nors tikiuosi sukurti filmą, kuris bus muzika“, – 2012-aisiais yra sakęs prancūzų kino režisierius L. Carax’as. Po beveik dešimtmečio jo svajonė tapo realybe. Už „Anetę“ L. Carax’as Kanų kino festivalyje 2021 m. pelnė geriausio režisieriaus apdovanojimą. Filme pagrindinius vaidmenis atlieka garsūs aktoriai – „Oskaro“ laureatė Marion Cotillard ir Adam’as Driver’is.

Viešnagė Grendavėje
Grendavėje kino seanso „Suteik man sparnus“ (rež. Nicolas Vanier, Prancūzija, 2019) metu lankytojai grožėjosi įspūdinga laukine Norvegijos ir Prancūzijos gamta, su pagrindiniais herojais leidosi į kelionę paukščių migracijos keliais, stebėjo tėvo ir sūnaus šiltėjančius santykius, daugiau sužinojo apie ornitologų darbą bei dar kartą įsitikino, kaip svarbu saugoti gamtą bei nykstančias rūšis, o gamtos tausojimas yra žmonių rankose. Tikros istorijos įkvėptas filmo siužetas graudino, skatino daug ką permąstyti, tačiau pakylėjo ir užliejo šiltomis emocijomis. Viena žiūrovė itin graudinosi ir teigė, kad seniai nemačiusi tokio stipraus turinio, įtraukiančio bei emocionalaus filmo.

Onuškis – mažųjų žiūrovų karalystė
Pažiūrėti animacinį filmą „Vampyriukas“ (rež. Joann Sfar, Prancūzija, 2020) sugužėjo vaikučiai iš Onuškio bei Aukštadvario pradinių mokyklų ir darželių, lydimi mokytojų bei auklėtojų. Mažieji atradėjai stebėjo linksmą, kupiną nuotykių bei pamokančią istoriją apie draugystę, pasiaukojimą ir mokymosi svarbą. Seanso metu salę užliejo vaikiškas klegesys ir tyros emocijos. Smalsūs vaikai pažėrė ir galybę klausimų – bus apie ką diskutuoti pamokų metu.

Iki pasimatymo po žvaigždėmis
Dėkojame visiems, ištikimiems profesionalaus kino gerbėjams, ieškantiems ir atrandantiems didžiajame ekrane naujų patirčių bei peno apmąstymams. Šiemet įvykusių dvylikos kino seansų metu patirta daug puikių emocijų, praturtėta dvasiškai. Žiūrovų įsitraukimas bei teigiami atsiliepimai ir yra tas pagrindinis variklis, dėl kurio projektas kasmet gyvuoja.

Už finansinį indėlį dėkojame projekto rėmėjams – Lietuvos kultūros tarybai ir Trakų rajono savivaldybei. Už bendradarbiavimą tariame ačiū partneriams: VšĮ Trakų kultūros rūmams, Trakų seniūnijos bendruomenei „Santalka“, Trakų rajono paramos šeimai ir vaikams centrui, Aukštadvario bibliotekai ir Bendruomenės namams, Grendavės bibliotekai ir seniūnijai bei Onuškio bibliotekai ir kultūros namams.
Iki pasimatymo po žvaigždėmis kitąmet!

Akvilė Narbutienė,
Trakų viešosios bibliotekos vyr. bibliografė

Dalintis straipsniu: