Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos interneto svetainės regionui skirtame puslapyje atsirado nauja rubrika „Pasaulio bibliotekose“. Šioje rubrikoje bus skelbiamos žinios apie užsienio bibliotekų tendencijas, užsienio bibliotekininkystės bei šiai sričiai artimų mokslinių tyrimų apžvalgos, įvairus mūsų bibliotekos tarptautinį bendradarbiavimą su užsienio kolegiškomis įstaigomis pristatantis turinys.

Šiuolaikiniam žmogui biblioteka jau seniai nebėra vien vieta, į kurią atėjęs gali tik pasiskolinti knygų arba tyliai pasėdėti ir paskaityti. Miestuose, miesteliuose ir kaimuose bibliotekų rengiami kultūros renginiai, įvairios skaitymo skatinimo iniciatyvos, edukacijos ir kitos veiklos skatina į biblioteką žvelgti kaip į susitikimų bei galimybių vietą.

Pasikeitusios ir toliau besikeičiančios bibliotekų funkcijos reflektuojamos ne viename Lietuvos bibliotekininkystės, informacijos, komunikacijos, sociologijos krypčių tyrėjų moksliniame straipsnyje, be kitų, akcentuojant ir socialinės sanglaudos funkciją. Žvalgantis po Šiaurės ar Vakarų Europos, Amerikos bibliotekas ar jų interneto svetaines į akis dar toliau pažengusi bibliotekos kaip socialinės institucijos raida tuose kraštuose. Neatsitiktinai užsienio tyrėjų darbuose bibliotekos socialinė funkcija taip pat intensyviai reflektuojama.

Šioje apžvalgoje pristatome trijų užsienio tyrėjų straipsnius, publikuotus prestižiniuose moksliniuose žurnaluose, išryškindami svarbiausias šių mokslininkų keliamas problemas, analizuojamus duomenis ir viešosioms bibliotekoms kaip socialinėms institucijoms siūlomas rekomendacijas.

Kviečiame skaityti pirmąjį parengtą apžvalginį straipsnį „Naujos tapatybės beieškant: užsienio tyrėjų mintys apie bibliotekos socialines funkcijas“.

Pasaulio bibliotekose: tapatybės beieškant

Įdomaus skaitymo!

Dalintis straipsniu: