Nuo 2006 metų, trečiąjį gegužės ketvirtadienį, Ukraina ir pasaulis švenčia siuvinėjimo dieną. Archeologiniai tyrinėjimai ir mokslininkų įrodymai teigia, kad siuvinėjimas kaip atskira meno rūšis Ukrainoje išpopuliarėjo VI amžiuje, o mūsų laikais siuvinėti marškiniai yra madinga tendencija visame pasaulyje.

Ukrainiečiai tikėjo, kad siuvinėti marškiniai yra talismanas nuo visko, kas gali nutikti žmogaus gyvenime ir stengėsi ornamente užkoduoti laimę, likimą, gyvybę ir laisvę. Kiekvienas marškinių ornamentas buvo ne šiaip sau, o turėjo ypatingą vietą, prasmę ir magiją, nes ukrainiečiai tikėjo, kad vienas ar kitas raštas turi tam tikrą apsauginę jėgą nuo nelaimių ir piktųjų dvasių. Žmonės kadaise tikėjo, kad vietos, kur drabužiai nedengia kūno, tampa pažeidžiamos piktųjų jėgų, todėl norėdamos apsaugoti savo artimuosius, amatininkės  marškinių dalis  stengėsi  siuvinėti  gausiai.

Užsiėmimo metu dalyviai sužinojo šventės inicijavimo istoriją, nagrinėjo siuvinėjimo raštų, simbolių, spalvų reikšmes bei atskirų šalies regionų etninių grupių siuvinėtų marškinių modelių savitumą ir būdingus bruožus.

Po teorinės užsiėmimo dalies, pakilia nuotaika, tyromis bei šviesiomis mintimis siuvinėjome, kadangi tik taip nusiteikus galima tinkamai „užkoduoti“  siuvinėjamą daiktą teigiama energija.

Dėkojame dalyvavusiems ir džiaugiamės galėję prisijungti, paminėti ir pagerbti Ukrainos žmonių saviraiškos, vertybių, tradicijų, kultūros ir istorijos atspindį.

Slava Ukraini!

 

 

Dalintis straipsniu: