Gegužės 17 d., Varėnos viešojoje bibliotekoje vyko susitikimas su kraštiečiu, fotožurnalistu Vidmantu Balkūnu, kuris susirinkusiems pasakojo apie fotožurnalistikos profesiją, pasidalino įspūdžiais ir patirtimi iš darbo karinių konfliktų ir nelaimių vietose.

Fotožurnalistas rodė savo užfiksuotus kadrus ir pasakojo apie darbą Vilniaus tabore, migrantų stovyklose, ekspedicijose po žeme su urvų tyrinėtojais speleologais, dalinosi patyrimais iš karinių pratybų bei misijų. Klausytojai sužinojo įdomybių apie romų tradicijas, žurnalistų bendradarbiavimo su teisėsaugos bei civilinės saugos ir gelbėjimo sistemos institucijomis niuansus. V. Balkūnas atskleidė, jog pagrindinis fotožurnalisto darbo įrankis – diplomatija ir komunikacija, kad psichologinis pasiruošimas yra labai svarbus norint sėkmingai ir saugiai atlikti darbą karinių konfliktų ir nelaimių vietose ir kaip sudėtinga žurnalistui išlaviruoti tarp dviejų konfrontuojančių pusių bei dirbant nepamiršti žmogiškumo.

Po kvapą gniaužiančių istorijų ir auditorijos klausimų, norintieji galėjo pasimatuoti V. Balkūno atsivežtą žurnalisto „amuniciją“ (apsauginę liemenę, šalmą, vaistinėlę, dujokaukę, kuprinę su visais reikalingais daiktais, fotoaparatą), kuri yra reikalinga vykstant į karinių konfliktų ir nelaimių vietas bei pabandyti uždėti turniketą, kuris yra naudojamas kaip pagrindinė gelbėjimo priemonė stabdyti arteriniam kraujavimui galūnėse.

Šis susitikimas buvo pirmasis iš šiais metais įgyvendinamo projekto „Mobilūs pašnekesiai“ vyksiančių šešių renginių ciklo. Labai džiugu, kad turime galimybę vietos gyventojams ir svečiams surengti susitikimus su visuomenei gerai žinomais žmonėmis, savo sričių profesionalais, kurie auditoriją supažindina su savo profesijomis, veda edukacijas ir betarpiškai bendrauja su klausytojais.

Dalintis straipsniu: