Spalio mėnesį Elektrėnų savivaldybės viešosios bibliotekos darbuotojų komanda – bibliotekos direktorius Rokas Gulbinas, pavaduotoja Eglė Milkamanavičiūtė, Metodikos ir komunikacijos skyriaus vedėja Jūratė Volungevičienė, Vievio miesto Lazdynų Pelėdos bibliotekos vedėja Irena Senulienė ir bibliotekinių procesų automatizavimo inžinierius Ramūnas Šestavickas vyko į Lenkiją, Elektrėnų bibliotekos įgyvendinamo projekto Erasmus+ KA122-ADU profesinės veiklos stebėjimo vizito į Žorų miesto viešąją biblioteką.

Projekto tikslas – užmegzti tvirtus tarptautinius bendradarbiavimo ryšius su Lenkijos Žory biblioteka ir per teigiamą patirtį tobulinti Elektrėnų savivaldybės viešosios bibliotekos darbuotojų profesinius įgūdžius, kelti darbuotojų kvalifikaciją.

Žory (Žorai)

Žòrai – miestas Lenkijos pietuose, Silezijos vaivadijoje, į pietvakarius nuo Katowicų; apskrities centras. Jame – apie 62 800 gyventojų. Žorai įsikūrę Silezijos‑Krokuvos aukštumoje, prie Rudos upės (Oderio dešinysis intakas). Mieste yra krašto muziejus, Meno galerija, gotikinė Šv. Apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčia (pastatyta XV a.), barokinė koplyčia (XVII a.), žydų kapinės (1818), gotikinių miesto sienų (XIV a.) griuvėsiai, keletas parkų.

Žorai pirmą kartą paminėti 1193 metais. XIII a. antroje pusėje suteiktos miesto teisės. Iki 1291 priklausė Silezijos kunigaikščiams, 1291–1526 – Čekijai, vėliau – Habsburgams. Nuo XIV a. buvo amatų, prekybos centras. 1556–1742 – laisvasis miestas, 1742–1922 priklausė Vokietijai (Prūsijai), vokiškai vadintas Sohrau. XIX a. pradžioje smuktelėjo, amžiaus pabaigoje išsiplėtė, nutiestas geležinkelis. Nuo 1922 m. miestas priklauso Lenkijai.

1939–45 buvo užėmusi nacių Vokietijos kariuomenė, 1941–45 veikė priverčiamųjų darbų stovykla. Per SSRS ir nacių Vokietijos mūšius sugriauta 80 proc. miesto. Po karo Žorai atstatyti.

Ugnies muziejus

Miesto pavadinimas Žory reiškia „ugnis“, „sudegęs“, „liepsna“. XII amžiuje, kai prasidėjo Žorų užuomazgos, toje vietoje buvo sudegintas miškas, kad būtų atlaisvinta vieta gyvenvietei. Šios pirmapradės liepsnos tradicija tebėra gyva – vasarą mieste vyksta Ugnies festivalis, o miesto logotipe pavaizduota maža liepsnelė. Taip liepsnos idėja tapo architektūrine muziejaus pastato idėja, kurią įkūnijo kampuoti pastato fasadai ir vario apdaila (architektas O. Grabcčewskis).

Požeminiame aukšte yra interaktyvi parodų salė, o žemės lygyje – parodų, konferencijų, seminarų ir teatro patalpos, kurių plotas 250 kvadratinių metrų. Tačiau įspūdingiausia parodų ir muziejaus pastato dalis yra laužyti fasadai, dengti vario plokštėmis. Sienų formos ir jas dengiančios varinės plokštės sukuria šokančios liepsnos įspūdį. Muziejaus architektūra minima daugelyje leidinių ir kelionių vadovų po Lenkiją. Pastatas pelnęs apdovanojimų už geriausią pastatą Lenkijoje (2015), už geriausią architektūrą Silezijoje, 2017 metais Ugnies muziejus buvo nominuotas „Mies van der Rohe“ architektūros premijai, o geografų bendruomenės buvo įtrauktas į „7 naujus Lenkijos stebuklus“.

Žorų Oto Šterno viešoji biblioteka

Miesto viešoji biblioteka, duris naujajame pastate atvėrusi 2020 metais, vilioja modernumu, unikaliu interjeru ir galimybių gausa. Tai pagal europinius standartus pritaikyta, žmonėms su negalia draugiška įstaiga, turinti plačią ir konkurencingą ne tik regioninės, bet ir tarptautinės kultūrinės ir edukacinės veiklos pasiūlą.

Žory miestas Nacionaliniame atvirame konkurse „Metų modernizavimas ir XXI amžiaus statyba“ gavo pagrindinį prizą kaip investuotojas. „Šiuolaikinės bibliotekos ir kultūros šventovės“ kategorijoje Savivaldybės viešoji biblioteka buvo neprilygstama. Nacionalinis atviras konkursas „Metų modernizavimas ir XXI amžiaus statybos“ – tai iniciatyva, nustatanti naujas statybos tendencijas, skatinanti geriausius modernizavimus ir statybas. Konkurse investuotojai, rangovai ir projektuotojai apdovanojami už konkretų įgyvendinimą kaip bendrą darbą. Konkurso tikslas – atrinkti statybos projektus: modernizavimo ir naujų objektų urbanistinėje erdvėje.

Otas Šternas

Stern Otto (Otas Štèrnas) gimė 1888 02 17Sohrau (dabar Žorai) mirė Berkeley (Kalifornijos valstija), vokiečių fizikas. Nobelio fizikos premijos laureatas (1943).

1912 baigė Breslau (dabar Vroclavas) universitetą. Dėstė Frankfurto prie Maino, Rostocko, Hamburgo universitetuose, vėliau dirbo Carnegie technologijos institute; profesorius (1921). Svarbiausi darbai iš atomo, branduolio fizikos ir termodinamikos.

Bibliotekos erdvėse

Atvykus, prie bibliotekos mus pasitiko įstaigos direktorė Aleksandra Zawalska-Hawel. Po prisistatymo ir susipažinimo bibliotekos vadovė įsegė kiekvienam ženklelius su bibliotekos logotipu ir pakvietė susipažinti su biblioteka.

Bibliotekos prieigos vilioja apsistoti, sužavi modernumu, bet siejasi ir su miesto istoriniu paveldu – malūnu, kuris išmaniai įsilieja ir į bibliotekos erdvę. Kieme sužavi įkurta draugiška erdvė visiems – pastatyti suoleliai, daug žalumos, po stogu įkurta vasaros skaitymams skirta erdvė.

Biblioteka suteikia šviesos ir erdvės įspūdį. Čia siekiama, kad kiekvienas galėtų pasinaudoti ne tik gausiais bibliotekos fondais, bet ir dalyvautų individualaus tobulėjimo bei savirealizacijos procese. „Esame mokymosi visą gyvenimą idėjos propaguotojai! Mūsų veiklos sritis apima vaikus, jaunimą, dirbančius žmones, bedarbius ir senjorus. Skatiname skaitymą, organizuojame susitikimus su kultūros žmonėmis, įvairių sričių seminarus. Rengiame menininkų mėgėjų ir profesionalių darbų parodas, – pasakoja vadovė. Atidžiai išklausome savo skaitytojus, užsiimame bendruomenės labui vykdoma veikla, vykdome daug teminių projektų ir renginių, apie kuriuos nuolat informuojame. Nuolat mokomės ir esame pasiruošę padėti kiekvienam dalindamiesi žiniomis ir patirtimi.

Suaugusieji bibliotekos lankytojai dalyvauja Knygų diskusijų klube, įvairiose meno dirbtuvėse, susitikimuose anglų kalbos mylėtojams, mokosi italų kalbos, dalyvauja stalo žaidimų turnyruose, „pasidaryk pats“ užsiėmimus. Be skaitymo, jaunimo laukia ir interaktyvių, stalo žaidimų zona, kompiuteriai ir muzikos klausymosi stotelės. Apie knygas galima pasikalbėti per „Jaunimo knygų klubo“ susitikimus, o meninės veiklos aistrą turintiems žmonėms – vieta „Jaunųjų menininkų“ užsiėmimuose. Bibliotekoje yra kino erdvė, kurioje vyksta filmų peržiūros ir aptarimai.

Daug dėmesio bibliotekoje skiriama mažiausiems skaitytojams: knygų įkvėpti susitikimai, palaikantys emocinį ir juslinį vystymąsi, sensoriniai žaidimai; klubai programavimo gerbėjams ir norintiems išmokti naujų dailės technikų.

Susipažinimo metu prie kavos puodelio Elektrėnų SVB vadovas R. Gulbinas įteikė kolegoms reprezentacines dovanas, iš jų – albumą „Neregėta Lietuva“ lenkų kalba.

Tą pačią dieną, kolegų palydėti, aplankėme Žorų miesto muziejų. Po pietų susipažinome su inovatyviomis bibliotekoje esančiomis technologijomis, jaunimo programavimo klubo veiklomis, hakerių erdve, bibliotekos teikiamomis paslaugomis jaunimui, dalyvavome diskusijoje. Pokalbių metu buvo paliesta ir išteklių mažinimo tema.

Antrąją vizito dieną pristatėme Elektrėnų savivaldybės viešosios bibliotekos veiklas ir paslaugas, pristatymą anglų kalba rengė Eglė Milkamanavičiūtė, apie Vievio bibliotekos veiklą lenkų kalba pasakojo Vievio m. Lazdynų Pelėdos bibliotekos vedėja Irena Senulienė. Žorų bibliotekos darbuotoja Anja pristatė Žorų bibliotekos rinkodaros strategiją, tarptautinius (Erasmus+) ir vietinius projektus – idėjas, rezultatus, sėkmės istorijas ir iškilusias problemas.

Bibliotekų naktis

Paskutiniąją vizito dieną dalyvavome Bibliotekų nakties renginiuose: įvairiose veiklose, ir edukacijose, kurios nustebino priemonių ir lankytojų gausa. Visos bibliotekos erdvės buvo įveiklintos – jose buvo pilna jaunimo, šeimų su vaikais, studentų, senjorų ir darbingo amžiaus skaitytojų. Bibliotekos konferencijų salėje vyko susitikimas su žinoma lenkų rašytoja Joana Bator. Stebint biblioteką iš lauko vakare, jos viduje tiesiog virte virė kultūrinis gyvenimas.

Biblioteka turi savo radijo stotį, tad buvom paprašyti pasidalinti savo įspūdžiais apie Žorų bibliotekos renginius, veiklas ir edukacijas. Klausytojams interviu davė Vievio miesto Lazdynų Pelėdos bibliotekos vedėja Irena Senulienė.

Mūsų vizito dienotvarkė buvo pilnai užpildyta visas viešnagės Žory bibliotekoje dienas: susipažinome su kolegų lenkų vykdomomis veiklomis, edukacijomis, skyriais, darbuotojais, stebėjome jų darbus, dalyvavome edukacijose, renginiuose, patys prisistatėme ir išklausėme kolegų lenkų pranešimų tarptautinių projektų įgyvendinimo patirčių tema.

Projekto tikslas – susipažinti su Žorų bibliotekos veikla suaugusiųjų neformalaus ugdymo srityje, su jų turima baze, naudojamomis technologijomis ir technikomis ir per teigiamą patirtį tobulinti Elektrėnų savivaldybės viešosios paslaugas, įgyvendintas.

Šio Erasmus + KA122-ADU projekto – darbo stebėjimo vizito – dėka, 5 Elektrėnų savivaldybės viešosios bibliotekos darbuotojai turėjo galimybę pagilinti anglų ir lenkų kalbų žinias, pasisemti tarptautinės patirties, kuri įkvėpė ieškoti naujų darbų formų, tobulinti profesines žinias ir grįžus jas taikyti Elektrėnų savivaldybės viešosios bibliotekos veikloje.

Projektą remia Europos komisija.

 

Jūratė Volungevičienė

Metodikos ir komunikacijos skyriaus vedėja

Dalintis straipsniu: