Birželio 1 d., pirmąją vasaros dieną, Varėnos miesto parke vyko susitikimas su charizmatiškuoju gamtos fotografu, TV laidos „Gamtininko užrašai“ vedėju, ornitologu, rašytoju bei tinklaraščio „Čepulio fotoklajonės“ autoriumi Mariumi Čepuliu.

M. Čepulis Vilniaus universiteto Gamtos mokslų fakultete studijavo ornitologiją. Nors šiuo metu jo darbas nėra susijęs su šia specialybe, didžiąją dalį laisvalaikio Marius skiria savo aistrai – gamtos, ypač paukščių, fotografijai.
Daugybę laiko gamtoje leidžiantis M. Čepulis savo laidų reportažais siekia supažindinti žmones su mus supančia aplinka, priversti stabtelėti ir ja pasigrožėti. Visiems susirinkusiems klausytojams jis pasakojo apie fotografiją, rodė savo užfiksuotus nuostabius kadrus, kuriuose įvairiausi gyvūnai nuo elnių iki ežių, nuo skruzdėlių iki rupūžių, nuo šikšnosparnių iki gyvačių, dalinosi patirtais nuotykiais beieškant įspūdingiausių kadrų bei savo pasakojimais sugriovė iki šiol egzistuojančius mitus apie kai kuriuos gyvūnus (pvz.; kad ežiai iš tikrųjų minta vabzdžiais ir sliekais, o ne obuoliais ar kitais vaisiais, o ir obuolio ant savo nugaros, kaip įprasta matyti iliustracijose, ežys tikrai niekada nesinešioja; arba, kad didžiausi Lietuvos miškų gyventojai stumbrai iš tikrųjų yra visai nepavojingi ir netgi bijo žmonių).

Tiek mažieji, tiek didieji klausytojai sužinojo atsakymus į klausimus:

  • Kuo kiškis skiriasi nuo triušio?

  • Kodėl norint kaip įmanoma arčiau prisiartinti prie miško žvėries reikia sėlinti prieš vėją?

  • Kokius garsus leidžia elniai ir briedžiai?

  • Kokia gandrų nuomonė apie vaikų nešimą žmonėms?

  • Kas atsitinka, kai pabučiuoji rupūžę?

  • Kokią standartinę procedūrą įsibrovėliams atlieka skruzdės?

M. Čepuliui uždavus klausimą: „Ar erelis yra blogas paukštis, nes yra plėšrus ir minta kitais gyvūnais bei paukščiais?“ Mažieji klausytojai vienbalsiai atsakė: „Taip“. Marius atsakė, kad gamtoje visi yra vienodi, čia nėra nei gerų, nei blogų gyvūnų. Ir paragino išmokti gerbti gamtą ir visus gyvius matyti vienodai – tiek erelį ar gulbę, tiek boružę ar erkę.

Smalsiausi klausytojai turėjo galimybę pasimatuoti gamtininko aprangą, kurią jis naudoja tam, kad kuo geriau užsimaskuotų miške, pievose ar pelkėse ir neišbaidytų laukinių gyvūnų.

Susitikimo pabaigoje M. Čepulis priminė vaikams ir suaugusiems, kad gamta nėra mūsų namai. Atėję į mišką, prie ežero ar į paplūdimį – mes esame svečiuose, todėl turime elgtis kultūringai ir tvarkingai – nešiukšlinti, nes mūsų paliktos šiukšlės ne tik teršia aplinką, bet ir kenkia gyvūnams.

Susirinkusieji dėkojo Mariui už įdomius ir nuotaikingus pasakojimus ir džiaugėsi, kad šiltą vasaros dieną gamtos apsuptyje, miesto parke, turėjo turiningą netradicinę GAMTOS pamoką, o mažieji klausytojai po renginio M. Čepuliui uždavė jiems rūpimus klausimus.

Renginys yra projekto „Laisvalaikio ir žinių erdvė. Netradicinės pamokos“ dalis. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Varėnos rajono savivaldybė.

 

 

Vaiva Miškinė
Varėnos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja

Dalintis straipsniu: