Pastaruoju metu rankdarbių kūrybos srityje stebimos vis naujos rankdarbių tendencijos, žmonės darosi vis labiau kūrybiškesni. Į klausimą, kas dažniausiai kuria rankdarbius, dažnas nedvejodamas atsakytų – moterys. Aišku, tai būtų tiesa. Kaip šio teiginio patvirtinimas – 2023 m. kovo 24 d. Pabradės miesto bibliotekoje vykusi neformalaus kuriančių moterų klubo „Pabradės Auksarankės“ 10-ies metų jubiliejaus šventė „Kaimynai renkasi pavakarot…“. „Pabradės Auksarankės“ – entuziastingų ir kūrybiškų moterų neformalus bendruomenės švietimo klubas, 2013 m. kovo 7 d. savo gyvavimą pradėjęs socialiniame tinkle „Facebook“. Renginyje dalyvavo pačios pirmos klubo narės bei visai nesenai prisijungusios kūrėjos ir garbingos viešnios: Švenčionių rajono savivaldybės mero pavaduotoja Violeta Čepukova, Nalšios muziejaus direktoriaus pavaduotoja etninės kultūros veiklai dr. Regina Mikštaitė – Čičiurkienė, Pabradės miesto bendruomenės „Domus“ atstovės Irena Tašlinskaja ir Joana Stasiulienė.
     Šio klubo įkūrimo tikslas – kurti patrauklią aplinką savo mieste, suburiant įvairaus amžiaus, įvairių pažiūrų ir poreikių rankdarbių mylėtojus bei sudaryti sąlygas Pabradės bendruomenės nariams kultūringai praleisti laisvalaikį, stiprinti bendruomeniškumą, draugiškumą. Paprasčiau tariant, tai – suaugusiųjų užimtumas, nors daugelis moterų į edukacijas atsiveda ir savo vaikus ar anūkus, kurie mato kuo jų mamos ar senelės užsiima laisvalaikiu, kokį grožį geba kurti. Klubo iniciatorė ir aktyviausia narė Ala Zubkova – kuklinasi vadinama vadove ir šių laurų prisiimti sau nenori, bet jos nuveikti darbai kalba patys už save. Socialiniame tinkle sukūrus rankdarbių mėgėjų grupę, jau po metų Ala iniciavo veiklių, trokštančių turiningo laisvalaikio, saviraiškos ar tiesiog noro pabėgti nuo kasdienės namų veiklos, rankdarbių kūrėjų susitikimą gyvai. Tuomet prasidėjo klubo veikla ir už Pabradės miesto ribų. Per dešimtmetį darbščios ir kūrybingos moterys turėjo net 118 įdomių susitikimų, mugių, išvykų, floristinių kilimų švenčių, neatlygintinai rengė kūrybines dirbtuvėlės vaikų vasaros stovyklose, vaikų globos namuose bei vyko į kitas švietimo ir kultūros įstaigas.
     Ypatingus padėkos žodžius „Pabradės Auksarankių“ vadovė Ala Zubkova skyrė visoms auksarankėms, Pabradės kultūros centro vadovei Lolitai Vilimienei, Reginai Mikštaitei-Čičiurkienei, tuometinėms Pabradės „Žeimenos“ gimnazijos direktorėms Natalijai Alinauskienei ir Katažinai Maciusovič, technologijų mokytojai Elvyrai Ceiko, Pabradės miesto bendruomenei „Domus“ bei Pabradės miesto bibliotekos darbuotojoms Gražinai Dargytei, Daivai Rimošaitytei ir Jurgitai Sondor. Šių žmonių dėka kuriančios moterys buvo pastebėtos ir kviečiamos į smagias muges bei parodas Švenčionyse, Reškutėnuose, Kaltanėnuose, Labanore, jos galėjo ir gali neatlygintinai naudotis švietimo ir kultūros įstaigų patalpomis.
     Labai džiaugiamės, kad šio klubo jubiliejaus šventė vyko būtent 2023 metais, kuomet Lietuvos Respublikos Seimas šiuose metus paskelbė Aukštaitijos metais. Visų amatų ištakos siekia gilią senovę, kada iš kartos į kartą jų mokino garbūs mūsų senoliai. Susirinkus draugėn, ypač tamsiais rudens ar žiemos vakarais, nepastebimai prabėgdavo laikas dalinantis savo idėjomis, patirtimi, kantrybe ir taip gimdavo įvairūs darbeliai. Ir šiandieną, patyrę ar savamoksliai meistrai, laikydamiesi senųjų tradicijų mokina kitus senųjų amatų ar kviečia atrasti naujus, šiuolaikinius menus. Juk šiuolaikiniuose rankdarbiuose susijungia tai, kas sena ir laiko patikrinta, o rezultatas – vienetinis ir širdžiai mielas rankų darbo kūrinėlis.
     Pasibaigus renginiui moterys neskubėjo skirstytis namo, o pokalbius perkėlė prie pačių auksarankių rankomis paruoštų vaišių stalo, vaišinosi kvapnia arbata ir dalinosi prisiminimais bei ateities planais.
Sveikiname klubo „Pabradės Auksarankės“ nares sulaukus tokio gražaus jubiliejaus ir linkime gyvuoti bei kurti dar ilgus metus, o bibliotekos lankytojus džiuginti naujomis rankdarbių parodomis!

Dalintis straipsniu: