2022 m. ruduo su „Čiurlionis kitaip“

Šį rudenį sėkmingai startavo pirmasis Varėnos viešosios bibliotekos projektas „Čiurlionis kitaip“. Šiuo projektu siekiama sukurti naują tradiciją – šiuolaikiškai, moderniai, žaismingai ir edukatyviai pristatyti M. K. Čiurlionį ir vaikams, ir suaugusiems, puoselėti menininko atminimą, labiau susieti M. K. Čiurlionį su Varėna.

Vyko 4 muzikiniai koncertai „Čiurlionio džiazas“su džiazo virtuozais Dimitrij Golovanov ir Jan Maksimovič (Varėnos, Lazdijų, Druskininkų viešosiose bibliotekose, Žilinų kultūros centre). Vieni žymiausių šalies džiazo improvizacijos ir muzikos atlikėjai D. Golovanov ir J. Maksimovič dovanojo nebaigtų ir nepublikuotų kompozitoriaus M. K. Čiurlionio muzikinių eskizų improvizaciją. Improvizuodami atlikėjai kėlė klausimus – o kas būtų, jei Čiurlionis būtų gyvenęs ilgiau? O kas būtų, jei jis, kaip ir jo amžininkai, būtų pažinęs džiazo muziką? Ir koks būtų Lietuvos džiazas, jei tai būtų įvykę? Šie klausimai vedė į fantazijų pasaulį, kvietė prisiminti M. K. Čiurlionio muziką ir pažvelgti į ją kitu kampu.

Nacionalinis Mikalojaus Konstantino Čiurlionio dailės muziejus vykdė 6 edukacijos vaikams Varėnos, Lazdijų, Druskininkų viešosiose bibliotekose. Edukacijoje „Čiurlionio karūnos“ vaikai sužinojo, kad pasakiškuose M. K. Čiurlionio paveikslų pasauliuose galima sutikti begales valdovų, pasipuošusių nuostabiomis karūnomis, – karalius yra vienas reikšmingiausių Čiurlionio kūryboje sutinkamų simbolių. Mažieji taip pat turėjo galimybę patys pasigaminti puošnias, čiurlioniškas karūnas ir pasijausti tų paveikslų dalimi! O edukacijoje „Slaptas Čiurlionių raštas“ mokiniai sužinojo apie specialius šifruotus užrašus, randamus tik M. K. Čiurlionio paveiksluose, eskizuose, laiškuose. Tai viena didžiausių paslapčių šio menininko biografijoje. Dėl ko buvo sukurtas ir ką reiškė šis slaptų simbolių raštas, niekam iki galo nėra pavykę išsiaiškinti. Tačiau viename iš M. K. Čiurlionio laiškų, skirtų jo broliui, buvo atrastas pilnas šių simbolių alfabetas su paaiškinimais. Kiekvienas dalyvis edukacijoje gavo šio šifro alfabetą ir plunksnakočius. Vaikai su užsidegimu rašė atvirlaiškius savo draugams, nes tokiame čiurlioniškame laiške, net ir didžiausias paslaptis galėjo užšifruoti – juk tas, kas neturi slapto rašto šifro, niekada neperskaitys!
Projektas skatina profesionaliosios kūrybos sklaidą, naujų produktų kūrimą, bendradarbiavimą su kitomis kultūros, meno ir ugdymo įstaigomis. Ateityje numatoma išleisti komiksų apie M. K. Čiurlionį.
Remia Lietuvos kultūros taryba, Varėnos rajono savivaldybė.

Varėnos viešosios bibliotekos
Vaikų ir jaunimo literatūros skyriaus bibliotekininkė
Indrė Siaurusiavičienė

 

 

 

Dalintis straipsniu: