Nuo pat gegužės mėnesio Varėnos viešoji biblioteka įgyvendino projektą „Mobilūs pašnekesiai“. Varėnos mieste ir rajono kaimuose, kuriuose nėra jokios kultūros įstaigos, bet gyvena aktyvi bendruomenė, vyko susitikimai su žinomais žmonėmis, savo sričių profesionalais, kurie pristatė savo knygas, rengė pasirodymus, koncertus, vedė paskaitas – diskusijas, bendravo su vietos gyventojais.

„Mobilių pašnekesių“ renginių ciklą pradėjo Varėnos viešojoje bibliotekoje viešėjęs kraštietis, fotožurnalistas Vidmantas Balkūnas, kuris susitikimo metu pasakojo apie fotožurnalistikos virtuvę, dalinosi įspūdžiais ir patirtimi iš darbo karinių konfliktų ir nelaimių vietose. Vidmantas rodė savo užfiksuotus kadrus, pasakojo apie darbą Vilniaus tabore, migrantų stovyklose, ekspedicijose po žeme su speleologais, dalinosi patyrimais iš karinių pratybų bei misijų. Klausytojai sužinojo įdomių faktų apie romų tradicijas, žurnalistų bendradarbiavimo su teisėsaugos bei civilinės saugos ir gelbėjimo sistemos institucijomis niuansus. Po kvapą gniaužiančių istorijų ir auditorijos klausimų, norintieji galėjo pasimatuoti žurnalisto „amuniciją“ (apsauginę liemenę, šalmą, vaistinėlę, dujokaukę, kuprinę su visais reikalingais daiktais, fotoaparatą), kuri yra reikalinga vykstant į karinių konfliktų ir nelaimių vietas bei pabandyti uždėti turniketą, kuris naudojamas kaip pagrindinė gelbėjimo priemonė stabdyti arteriniam kraujavimui galūnėse.

Pirmąjį birželio šeštadienį Puodžių kaime kartu su mobiliąja biblioteka svečiavosi rašytojas, režisierius ir pirmojo lietuviško TV serialo „Giminės“ scenarijaus autorius Bronius Bušma. Jis pristatė pernai išleistą knygą „Giminės. Taip jie jas kūrė“. Autorius pasakojo, kad rašyti jam buvo vienas malonumas, o knyga jis norėjęs atiduoti duoklę praeitam laikotarpiui ir visiems aktoriams bei serialo kūrybinės komandos nariams, kurie prisidėjo prie pirmojo ir vieno populiariausių lietuviškų serialų kūrimo. Prie Puodžių bendruomenės namų susirinkę klausytojai turėjo galimybę iš pirmų lūpų išgirsti pasakojimus apie bene populiariausio lietuviško serialo kūrimo užkulisius — kūrybinės komandos bendravimą, filmavimų metu kildavusias komiškas situacijas, „Giminių“ dainos sukūrimo istoriją bei išdidumą, kuris aplankė tuomet, kai serialo kūrybinė komanda gavo rėmėjų finansavimą, kuris tais laikais ženkliai palengvino filmavimo procesą.

Pačiame vasaros viduryje, medumi kvepiantį liepos mėnesį, Musteikos kaime, visai šalia Drevinės bitininkystės muziejaus avilių ir bičių dūzgesio, vyko susitikimas su muzikos kūrėja, dainininke, knygų autore, įvairių projektų sumanytoja ir šių metų skaitymo iššūkio „Vasara su knyga“ ambasadore Jurga Šeduikyte bei žurnaliste Ugne Martusevičiūte. Susitikimo metu buvo pristatytos dvi 2021 metais išleistos Jurgos knygos – „Lipt stogais ir žiūrėt žemyn“ ir „IŠŠŪKIS. Poilsio nuo darbo knyga“. Jurga sakė, kad nustebino pati save, nes abi knygos buvo išleistos per vienerius metus, kuomet užklupo karantinas, įvyko skyrybos ir natūraliai kilo noras pažvelgti visoms savo baimėms į akis, o tikrąsias savęs paieškas sudėti į knygas. Buvo įdomu, ramu ir jauku klausytis Jurgos atsakymų į Ugnės klausimus ne tik apie parašytas knygas, bet ir apie kitas Jurgos veiklas – muzikos kūrimą, režisūrą.

Rugpjūtį mobilioji biblioteka svečiavosi Dubičių kaime, kur kultūros centre gausiai susirinkusiems vietiniams gyventojams bei svečiams gerą nuotaiką dovanojo „Labas“ teatro aktorės Vitalija Mockevičiūtė ir Neringa Varnelytė bei profesionalūs folkloro atlikėjai Darius Mockevičius ir Paulius Kovalenko. Talentingosios aktorės suvaidino pašėlusio smagumo komediją „Kas apsakys tas dzūkų linksmybes?“ – tarmiškai pasakojo dzūkiškas sakmes ir legendas. Šiuos pasakojimus lydėjo muzikantų atliekamos dainos. Spektaklis sužavėjo kūrybiškais ir originaliais režisūriniais sprendimais, subtiliu humoru ir magiška įtaiga. Žiūrovai scenos profesionalams už teatro magijos stebuklą ir geros nuotaikos užtaisą atsidėkojo ilgais ir audringais plojimais.

Rugsėjį, minint 147- ąsias Mikalojaus Konstantino Čiurlionio gimimo metines Varėnos viešojoje bibliotekoje vyko jausmingas ir muzikalus, M. K. Čiurlionio kūrybine dvasia pripildytas vakaras. M. K. Čiurlionio laiškus Sofijai skaitė „Keistuolių“ teatro aktoriai Justas Tertelis ir Vesta Šumilovaitė-Tertelienė, o džiazo virtuozai Dmitrij Golovanov ir Jan Maksimovič susirinkusiems klausytojams dovanojo nebaigtų ir nepublikuotų kompozitoriaus muzikinių eskizų improvizaciją. Literatūrinėje kompozicijoje aktoriai  jautriai ir švelniai prisilietė prie M. K. Čiurlionio ir Sofijos meilės istorijos. Kaip sako aktorius J. Tertelis: „Tas dviejų menininkų, dviejų kūrėjų – Čiurlionio ir Sofijos – susitikimas laiškuose ir dominuojantys jautrūs tarpusavio santykiai, rūpestis, pagarba, kartais – lengva ironija, skaitant imponuoja labiausiai. Tikriausiai lengviau buvo perprasti jų meilės didumą ir kartu trapumą todėl, kad laiškus skaitome kartu su žmona Vesta. Mes irgi esame menininkai, mes irgi – kūrėjai.“

Paskutinis „Mobilių pašnekesių“ renginys vyko spalį Subartonių kaime. Čia Vinco Krėvės-Mickevičiaus memorialiniame muziejuje iškilmingai paminėtos literatūros klasiko 140-osios gimimo metinės bei įteikta pirmoji Dainavos krašto V. Krėvės-Mickevičiaus literatūrinė premija. Taip pat vyko susitikimas su aktoriumi ir bardu Giedriumi Arbačiausku. Susirinkusieji turėjo progą pabendrauti su menininku, o kiek vėliau klausėsi jo atliekamų dainuojamosios poezijos kūrinių V. Krėvės, H. Radausko, J. Degutytės ir J. Marcinkevičiaus žodžiais.

Visuose renginiuose apsilankė virš 500 žmonių. Labai džiugu, kad turime galimybę vietos gyventojams ir svečiams organizuoti turiningus kultūrinius renginius su visuomenei gerai žinomais žmonėmis, savo sričių profesionalais, kurie auditoriją supažindina su savo profesijomis, rengia pasirodymus, veda edukacijas ir betarpiškai bendrauja su klausytojais.

Projektą finansavo Lietuvos kultūros taryba ir Varėnos rajono savivaldybė.

Varėnos viešosios bibliotekos
Skaitytojų aptarnavimo skyriaus bibliotekininkė
Vaiva Miškinė

Dalintis straipsniu: