Vilniaus miesto savivaldybės centrinės bibliotekos Naujosios Vilnios padalinys organizuoja terapinius užsiėmimus, kuriuose siekiama atkreipti dėmesį į emocinę sveikatą ir labiau pažinti bei suprasti save. Jau antrus metus virtualioje platformoje „Atvirumo s@la“ vyksta biblioterapijos ir dailės terapijos užsiėmimai šeimoms, o praėjusią savaitę įvyko pirmasis logoterapijos grupės susitikimas.

Analogų pasaulyje neturinti virtuali biblioterapijos platforma „Atvirumo s@la

„Atvirumo s@la“ – unikali, interaktyvi, biblioterapijos platforma, kurioje naujausių technologijų pagalba ugdomas emocinis intelektas, vykdomos diskusijos, terapiniai pokalbiai, aptariant ir padedant įveikti gyvenimiškus sunkumus ir iššūkius.

Užsiėmimų dalyviai Atvirumo s@loje jaučiasi saugūs, išsaugomas anonimiškumas, nes dalyvauja kaip veikėjai – avatarai. Tai leidžia dalintis savo išgyvenimais drąsiau. Po virtualių užsiėmimų bet kuriuo laiku galima jungtis prie žaidimo ir atnaujinti ar keisti savo avatarą ir kitą užsiėmimą dalyvauti kitu įvaizdžiu.

Be pagrindinių užsiėmimų – pokalbių – dalyviai gali virtualiai „apsigyventi“ saloje ir naudojant įvairius įrankius modeliuoti ir kurti aplinką. Už dalyvavimą užsiėmimuose kiekvienas dalyvis renka „karmos“ taškus, kuriuos gali išleisti įvairioms virtualioms priemonėms, kuriant virtualią salą.

Šiuo metu Atvirumo s@loje vyksta biblioterapijos ir dailės terapijos užsiėmimai vaikams ir jų tėvams ar globėjams. Virtualių biblioterapinių užsiėmimų metu kartu su psichologe skaitomi trumpi literatūriniai tekstai. Jų pagalba aptariami sunkumai ar iššūkiai, su kuriais realiame gyvenime susiduria tėvai ir vaikai. Dailės terapijoje kūrybinė raiška tampa bendravimo būdu, padedančiu saugiai reikšti emocijas, dalintis išgyvenimais. Kartu su dailės terapeute čia gilinamasi, ką „kalba“ piešinys, kokią vidinę tikrovę atspindi.

Grupiniai logoterapijos užsiėmimai „Gyvenimo prasmės beieškant“

Grupinius logoterapijos užsiėmimus veda psichologė logoterapijos praktikė Rasa Prašmuntienė, moderuoja poetė, eseistė, literatūros kritikė Giedrė Kazlauskaitė.

Užsiėmimai vyksta remiantis nauja Alex Pattakos ir Elaine Dundon knyga „Savų minčių kaliniai“, kurioje aptarti septyni Viktor E. Frankl principai, padedantys rasti kiekvienam asmeninę prasmę. Susitikimuose naudojami 7 knygos skirtukai su dienos klausimu bei aptariamos rekomenduotos knygos.

Rugsėjo 22 d. Naujosios Vilnios bibliotekoje (Gerovės g. 1, Vilnius) įvyko pirmasis logoterapijos susitikimas, kurio metu dalyviai aptarė Viktor E. Frankl knygą „Žmogus ieško prasmės“ bei diskutavo apie tai, kas yra prasmė, kur ją rasti.

Logoterapijos užsiėmimai vyksta lietuvių ir rusų kalbomis ukrainiečių grupei.

Dalintis straipsniu: