Tęsiantis nacionalinei Lietuvos bibliotekų savaitei, Pabradės miesto bibliotekoje balandžio 24 d. svečiavosi Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė komunikacijai Milda Bieliauskaitė. Vaikams ir paaugliams, turintiems skaitymo sutrikimų kolegė Milda parengė edukaciją „Skaityk lengvai“. Renginio dalyviai Pabradės „Ryto“ gimnazijos pagrindinio ugdymo specialiosios (lavinamosios) klasės vaikai, jų mokytoja Regina Lavrinovič ir mokytojos padėjėja Vaida Čepauskienė bei kiti šios gimnazijos moksleiviai įdėmiai klausėsi pagal Bitės Vilimaitės apsakymą „Čiuožyklos muzika“ parengtų sensorinių skaitymų. Visi dalyviai buvo kviečiami ne tik klausytis kūrinio, bet ir aktyviai dalyvauti. Viena iš pagrindinių užduočių buvo atpažinti ir įvardinti istorijos veikėjų nuotaikas, kurios vis keitėsi. Netikėti interaktyvūs elementai: muzikos plokštelių klausymasis, įvairių vaisių atpažinimo užduotis skaitymus pavertė žaidimu ir padėjo vaikams lengviau įsiminti bei sekti istoriją. Renginio metu vyresnioji bibliotekininkė Milda pristatė ir grožinės literatūros elektroninį rinkinį „Skaityk lengvai“, kurį sudaro 8 lietuvių autorių (Gendručio Morkūno, Bitės Vilimaitės, Antano Vaičiulaičio, Jono Biliūno bei Šatrijos Raganos) apsakymai skirti 5-7 klasių mokiniams, turintiems skaitymo ir teksto suvokimo sunkumų. Šis leidinys yra patrauklus, parašytas lengvai suprantama kalba, papildytas iliustracijomis ir gali būti naudingas mokytojams, specialiesiems pedagogams, šeimoms, kurios augina vaikus patiriančius skaitymo sunkumų. Elektroninio leidinio privalumas yra jo prieinamumas – jį gali visi norintys surasti internete. Kolegė Milda renginio dalyviams leido pavartyti popierinę šio leidinio versiją, tad visi su malonumu galėjo apžiūrėti ryškias iliustracijas, patys perskaityti tekstus, užuosti bei paliesti knygą.
     Sensoriniai skaitymai – tai galimybė visiems prisitaikyti prie aplinkos. Vaikams ir paaugliams suteikiama galimybė išgyventi pasakojimus ne tik kalba ir tekstu, bet ir pojūčiais. Skaitymo nauda yra neišmatuojama – jis padeda sukaupti dėmesį, koncentraciją, suteikia gausybę informacijos. Kartu skaitymas teikia malonumą ir skatina jauną žmogų tobulėti.
     Dėkojame kolegei Mildai Bieliauskaitei už gražų, įdomų ir interaktyvų renginį, kuris suteikė daug džiaugsmo visiems jo dalyviams.

Parengė
Pabradės miesto bibliotekos vedėja Gražina Dargytė

Dalintis straipsniu: