„Sidabrinė linija“ – tai nemokami draugystės pokalbiai, emocinė ir informacinė pagalba telefonu vyresnio amžiaus žmonėms, kuri siūlo galimybę turėti telefoninį draugą, su kuriuo galima reguliariai kalbėtis dominančiomis temomis, aptarti aktualijas ar tiesiog pasišnekučiuoti. „Sidabrinė linija“ skirta žmonėms, kurie jaučiasi vieniši, nereikalingi; gyvena nuošaliose, sunkiai pasiekiamose vietovėse; išgyvena netekties jausmą; nori pasidalinti džiaugsmais ar sunkumais; turi sveikatos problemų; neturi su kuo atvirai ir nuoširdžiai pasikalbėti; nori susirasti draugų arba kam trūksta palaikymo, emocinės paramos.

Lapkričio 18 d., šeštadienį, į draugystės popietę senjorams (ir ne tik) pakvietė Trakų viešoji biblioteka ir „Sidabrinė linija“. Tai buvo labai jaukus, nuotaikingas ir prasmingas susitikimas, į kurį gausiai susirinko vyresnio amžiaus Trakų miesto ir rajono gyventojai. „Sidabrinės linijos“ iniciatyva šis renginys buvo skirtas supažindinti senjorus su šios kilnios organizacijos veikla, teikiamomis galimybėmis ir pakvietė patiems tapti šios linijos savanoriais.
Nuoširdžiai dėkojame „Sidabrinės linijos“ savanoriams ir nepakartojamiems mūsų bibliotekos svečiams – aktoriams Astai Baukutei ir Giedriui Arbačiauskui už nuoširdų kūrybinį bendravimą. Susitikimo metu G. Arbačiauskas visiems susirinkusiems padovanojo ne vieną nuostabią dainą, kurią drauge su atlikėju dainavo pilnutėlė susirinkusiųjų į popietę atėjusių senjorų minia. Taip pat renginio metu skambėjo ne tik atlikėjo dainos, bet ir lietuvių poetų eilės. Tuo tarpu Asta Baukutė buvo įsikūnijusi į savo visiems gerai iš televizijos ekranų pažįstamą ponios Opolionijos personažą ir į renginį atkeliavusiems žmonėms prisistatė kaip jų klasiokė. Bibliotekoje skambėjo linksmas juokas, nepakartojama muzika ir širdis glostanti poezija.
Renginiui baigiantis buvo įteiktos Trakų viešosios bibliotekos rėmėjos ir draugės, dailininkės ir novelistės, kuri į „Sidabrinės linijos“ popietę atvyko iš Jonavos, Eitvydės Pranevičienės atminimo dovanos – pačios Eitvydės tapyti paveikslai ir po vieną jos novelių knygos „Tango tyloje“ egzempliorių.
Tuo tarpu „Sidabrinės linijos“ savanoriai visiems priminė, kad Lietuva yra viena sparčiausiai senstančių šalių visoje Europoje. Jau dabar Lietuvoje 20 proc. gyventojų yra 65-erių metų amžiaus ir vyresni, o 4 iš 10 senolių Lietuvoje gyvena po vieną. Tyrimai rodo, kad su suaugusiais vaikais gyvenantys senoliai taip pat patiria didelę vienatvės riziką.
„Sidabrinės linijos“ savanorės Trakų viešajai bibliotekai įteikė padėką už bendradarbiavimą renginyje „Draugystės popietė senjorams“, kurioje padėkojo už kartu sušildytas žmonių širdis ir priminė seną tiesą, kad žmogui reikia žmogaus.

Kristina Serapinienė,
Trakų viešosios bibliotekos
Suaugusių vartotojų skyriaus vedėja

Dalintis straipsniu: