Autorių teisės – sritis, su kuria kasdien susiduria visi. Kiekvienas iš mūsų gali būti kūrėjas arba besinaudojantis tuo kūriniu asmuo. Bibliotekose dažniausiai susiduriama su kūrinių panauda, atgaminimu, viešinimu. Bibliotekų darbuotojams būtina žinoti autorių teisių pagrindus, kad galėtų juos naudoti savo darbe ir esant būtinybei, padėtų skaitytojams.

Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos vykdomo Lietuvos kultūros tarybos finansuojamo projekto „Bibliotekos – autorystės ambasados: Praktiniai seminarai bibliotekininkams“ dėka Elektrėnų savivaldybės viešojoje bibliotekoje rugsėjy vyko seminarai kultūros darbuotojams.

Autorių teisės yra ypač aktuali sritis ne tik bibliotekų, bet ir kitų kultūros įstaigų darbuotojams, kurių kasdienė veikla neatsiejama nuo autorių sukurtų kūrinių panaudojimo bei bendravimo su pačiais autoriais.

Seminaro dalyvius ir lektorius pasveikino Elektrėnų SVB direktorius Rokas Gulbinas. AMB vyr. metodininkė Laima Lisauskienė pristatė seminaro lektorius ir temas.

Apie tai, kas yra autorių teisės, kaip įgyvendinama jų teisinė apsauga praktiškai, pasakojo LATGA Teisės skyriaus vadovė Radvilė Bieliauskienė.

Autorines rašytojų ir vertėjų teisių subtilybes pristatė Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininkė, Asociacijos LATGA Tarybos narė, rašytoja ir poetė Birutė Augustinienė. Ji pasakojo, kaip neapsigauti pradedančiajam kūrėjui ir į ką reikėtų atkreipti dėmesį pasirašant autorinę sutartį.

Ryšių su visuomene specialistas, socialinės žiniasklaidos atstovas Liutauras Ulevičius ir intelektinės nuosavybės teisinių paslaugų grupės METIDA teisininkas priminė, ką bibliotekininkams reikia žinoti apie intelektinę nuosavybę.

Apie dailės, fotografijos, dizaino ir kitų vizualiųjų menų autorines teises ir jų įgyvendinimą praktikoje kalbėjo Gabrielė Naprušienė, buvusi asociacijos LATGA vizualiųjų menų poskyrio vadovė. Ji palietė ir viešinimo klausimą, virtualias parodas bibliotekų svetainėse.

Ypač naudinga ir daug atsakymų į darbuotojų klausimus atsakė antroji seminaro dalis, kurią vedė teisininkė, mediatorė, lektorė Raimonda Joskaudienė.

Seminarų metu žinomi lektoriai nagrinėjo teorinius ir praktinius autorių teisių aspektus, kurie padės efektyviau ir atsakingiau naudotis autorių kūriniais. Buvo kalbama apie autorių, gretutinių teisių įgyvendinimo ir gynimo metodus ir jų praktinį pritaikymą. Dalyviai uždavė daug klausimų, į kuriuos buvo išsamiai atsakyta.

Vilniaus apskrities A. Mickevičiaus viešosios bibliotekos projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba

https://www.ltkt.lt/

Dalintis straipsniu: