2023 metais išleista Lazdijų krašto rašytojų antologija „ Žaliuose ežerynuose“. Šioje knygoje spausdinama 85 mūsų rajone gimusių, gyvenančių, gyvenusių bei dirbusių ir po pasaulį pasklidusių autorių kūrinių ištraukos. Knygą sudarė poetas,  kraštietis, asociacijos „Slinktys“ pirmininkas Juozas Žitkauskas.

Lazdijų krašto literatų antologijoje pristatyta daugiausia – poetų, mažiau –prozininkų, bet rasime ir literatūros kritikų, ir vertėjų. Daugumai žinoma, kad Lazdijų krašte gimė, mokėsi ir kūrė vienas talentingiausių šalies poetų Sigitas Geda, poetas Vincas Kazokas, Lazdijuose mokytojavusi Salomėja Nėris. Lazdijuose gimusi ir paskutinius gyvenimo metus gimtuosiuose kraštuose praleidusi prozininkė Bitė Vilimaitė. Iš čia kilę ir dabar savo kūriniais kraštą garsina literatūros kritikas Valentinas Sventickas, Veisiejuose gyvenęs šiuolaikinės kartos poetas Gintaras Bleizgys, rašytojas Romas Sadauskas, šiuo metu Lazdijų krašte gyvenantis poetas Jonas Liniauskas. Antologijoje rasime ir daugiau nei prieš 400 metų Šventežeryje ( Lazdijų rajonas) gimusį pirmąjį Biblijos vertėją Samuelį Boguslavą Chilinskį, taip pat Vytautą Volertą, Vincą Palukaitį ir kitus primirštus autorius.  Žinoma, antologijoje publikuojama ir šiandien Lazdijų rajone gyvenančių literatų Kęsto Sukacko, Ričardo Lapaičio, Gintariaus Vžesniausko, Visvaldo Masėno, Zuzanos Urbonaitės ir kt.  prozos, poezijos ar eseistikos kūriniai.

Lazdijų krašto antologija „Žaliuose ežerynuose“ yra prestižinis leidinys mūsų kraštui, kurį paskaitęs supranti, kiek daug čia gyveno talentingų rašytojų, ir dabar tebegyvenančių kuriančių žmonių.

Antologijos sumanytojas kraštietis Juozas Žitkauskas, projekto autorius Lazdijų rajono savivaldybės viešoji biblioteka, knygos išleidimą finansavo Lietuvos kultūros taryba ir Lazdijų rajono savivaldybė.

Vida Levy

Dalintis straipsniu: