2023 m. rugsėjo 27 d. į Pabradės miesto biblioteką rinkosi žingeidus jaunimas. Čia vyko kūrybinės dirbtuvės su knygų menininke, dailininke Sigute Chlebinskaite.

Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešoji biblioteka, bendradarbiaujant su Švenčionių rajono savivaldybės viešąja biblioteka, vykdo edukacinį projektą jaunimui „Intymu. Kūryba sau ir saviesiems – egodokumentai”. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba. Projektas skirtas 18 – 29 m. jaunimui. Projekto sumanytoja ir vadovė Vilniaus apskrities viešosios Adomo Mickevičiaus bibliotekos vyriausioji metodininkė Vida Kaunienė supažindino jaunimą, kaip kilo idėja sukurti tokį projektą ir kaip yra svarbu išsaugoti tokius archyvinius egodokumentus: prisiminimų sąsiuvinius, anketas, ranka rašytus dienoraščius, laiškus ir pan. Viena ryškiausių knygos kultūros puoselėtojų Lietuvoje dailininkė Sigutė Chlebinskaitė jaunimui suorganizavo egodokumentų kūrybines dirbtuves, kurių metu mokė pagaminti knygą, ją įrišti, papuošti įvairiomis mintimis, iškarpomis, antspaudais, piešiniais. Kiekvienam dalyviui pavyko sukurti nepakartojamą knygą: magišką, paslaptingą, pasakojančią vis kitą istoriją. Prieš pradedant kūrybinį procesą, dailininkė Sigutė įkvepiančiai ir motyvuojančiai papasakojo apie knygų kūrimą, iliustravimą, skaitymo naudą bei pagarbą knygai. Dirbtuvių dalyviams Pabradės miesto bibliotekos vedėja Gražina Dargytė pristatė savo asmeninę egodokumentų parodą „Nupūtus dulkes nuo saugomų vaikystės prisiminimų…” Renginys buvo toks įdomus ir įkvepiantis, kad į veiklas įsitraukę dalyviai nekreipė dėmesio, kad jau praėjo kelios valandos. Svarbiau buvo užbaigti savo kuriamą knygą!

 

Parengė

Pabradės miesto bibliotekos vedėja Gražina DargytėVilniaus apskrities A.Mickevičiaus viešosios bibliotekos vyriausioji metodininkė Vida Kaunienė Nuotrauka atminčiai (iš kairės) : Vida Kaunienė, Sigutė Chlebinskaitė, Daiva Rimošaitytė, Gražina Dargytė, Jurgita Sondor dailininkė Sigutė Chlebinskaitė (dešinėje) su renginio dalyve Dalia Valeikienė

Dalintis straipsniu: