Rugsėjo 1 dieną į Marcinkonis su mobiliąją biblioteka atvyko charizmatiškoji teatro, kino, televizijos aktorė, rašytoja Nijolė Narmontaitė.

Aktorė džiugino jaudinančiomis ir jausmingomis lietuvių poetų eilėmis apie vasarą, meilę, dovanojo lietuvišką romansą, dainas iš vaidintų spektaklių, akordeono muziką, šokį, daug juoko ir gerų emocijų. Pasak aktorės, pozityvumas ir humoro jausmas yra patys geriausi gyvenimo palydovai, padedantys išlikti stipriems ir įveikti visas negandas, juokas ne tik suartina žmones, bet ir leidžia susidoroti su gyvenimo sunkumais, pažvelgti į pasaulį šviesiau.

Nijolė Narmontaitė pasakojo apie vaikystės svajonę tapti aktore, atliko humoristinį scenos vaizdelį, apie stojamuosius egzaminus į Vilniaus konservatoriją, apžvelgė savo teatrinės kūrybos kelią, daugiau dėmesio skirdama spektakliams „Meistriškumo pamoka“, „Selavy“ pasakojo, kaip teatro ir televizijos istorijos sugulė į septynias knygas. Vyko knygų „Aktoriai, aprengėjos ir scenos darbininkai. Ko nematė žiūrovai. Knyga Nr. 4“, ,,Žvaigždžių alėja. Ko nematė TV žiūrovai. Knyga Nr. 5“, „Aktoriai ir(gi) skanėdos: ko neragavo žiūrovai. Knyga Nr. 6“. Autorė pasakojo smagias, daug juoko sukeliančias istorijas, užfiksuotas knygose, nutikusias jai pačiai, kolegoms aktoriams, režisieriams, kasininkėms, scenos darbininkams ir kt., siūlė pasidomėti, patiekalų, kuriais vaišino knygų herojus, receptais, sugulusiais į šeštąją knygą. Paliudijo, jog netrukus skaitytojai sulauks septintosios knygos.

Nijolė Narmontaitė padėjo suprasti, kokia graži ir turtinga jos gimtoji žemaičių tarmė (beveik tokia pat graži, kaip mums dzūkams – dzūkiška), pasakodama juokingą istoriją beveik įtikino, kad žemaičių tarmė panaši  beveik į viso pasaulio tautų kalbas.

Susitikimas su Nijole Narmontaite yra penktasis Varėnos viešosios bibliotekos projekto „Mobilūs pašnekesiai“ renginys, gražiai įsiliejęs į Marcinkonių kultūros ir daugiafunkcio centrų, bibliotekos, bendruomenės kultūrinio gyvenimo ritmą. Ačiū Marcinkonių bibliotekos bibliotekininkei Rūtai Sakalienei, kultūros centro direktorei Rimutei Avižinienei ir visai bendruomenei už gražų priėmimą ir svetingumą.

„Mobiliuosius pašnekesius“ remia Lietuvos kultūros taryba ir Varėnos rajono savivaldybė.

Varėnos viešosios bibliotekos
Informacinių išteklių skyriaus bibliotekininkė
Daiva Armonienė

Dalintis straipsniu: