2023 m. gegužės 10 d. Pabradės miesto bibliotekoje apsilankė Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vyr.bibliotekininkė Odeta Maziliauskienė bei vaikų bibliotekos bibliotekininkė Gina Justina Raibužytė. Renginyje „Kimochis žaislai ir jų pritaikymas skaitant istorijas“ dalyvavo Pabradės „Ryto“ gimnazijos priešmokyklinio ugdymo grupės „Voveriukai“ ugdytiniai su mokytoja Lijana Ivanauskiene bei mokytojos padėjėja Danute Jančevskaja. Viešnios iš Vilniaus mažiesiems renginio dalyviams pristatė 5 žaislų kolekciją: Balandę Meilę, Debesėlį, Lipšniakoję, Vikšrelį ir Katę. Bibliotekininkė Gina Justina su vaikais, linksmai ir žaismingai, pasikalbėjo apie emocijas bei išmokino juos tarti vieną naują japonišką žodį „kimochi“, reiškiantį „jausmai“. Kasdieną mes savyje talpiname begalę visokiausių jausmų: džiaugsmą, laimę, nusivylimą, pyktį, liūdesį, smalsumą, gerumą, drąsą, meilę ir kt. Ne visada garsiai mokame ir galime įvardinti savo savijautą bei atskleisti jausmus. Ypač tai sunku vaikams, tad Kimochis žaislai gali būti puikūs tarpininkai, padėsiantys kalbėti su mažaisiais apie emocijas ar jas aptarti skaitant knygeles. Kolegės Ginos Justinos edukacija „Susitikimas su Vikšreliu“ bei Giogio Volpe ir Paolo Proietti knygelės „Baubas“ garsiniai skaitymai padėjo vieniems vaikams drąsiai ir garsiai, kitiems – pašnibždomis Vikšreliui į ausytę pasakyti visas savo paslaptis, baimes ar džiaugsmus. Vikšrelis yra personažas, mokantis vaikus atpažinti baimes. Jis – labai atidus, atsargus, protingas ir mokantis išsiaiškinti kiekvieną dalyką. Dar Vikšrelis bijo pokyčių, bet labai nori išmokti skraidyti. Pasak bibliotekininkių Odetos ir Ginos Justinos, Kimochis žaislai, atitinkamai parinktos knygelės, gali padėti vaikams suprasti ir tinkamai išreikšti bei valdyti savo jausmus.

Pasiklausę visai nebaisios istorijos apie Baubą mažieji renginio dalyviai noriai piešė savo „nuotaiką“ – linksmus, spalvotus, liūdnus ir pačius gražiausius veidukus. Niekada nereikia bijoti savo emocijų ir jausmų, tik reikia pabandyti tai išreikšti žodžiais, o tada dings visi nesusipratimai. Kimochi žaislai – kalbantys bibliotekininkių balsais – puikūs vaikų vedliai po emocijų pasaulį!

Mažuosius skaitytojus, prisižaidusius bibliotekos žaislotekoje bei prisirinkusius spalvingų ir įdomių knygelių, mokytoja Lijana kvietė grįžti atgal į gimnaziją bei tęsti kitas veiklas. Atsisveikinę su žingeidžiais renginio dalyviais, kolegės iš Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos renginyje dalyvavusioms Švenčionių r. savivaldybės viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus, Prienų bibliotekos bei Pabradės miesto bibliotekos darbuotojoms pravedė metodinę paskaitą „Kimochis žaislai ir jų pritaikymas bibliotekoje“. Dėkojame kolegėms už suteiktas naudingas žinias ir tikime, kad po Vilniaus apskrities bibliotekas keliaujantys žaislai paįvairins ir kitus mūsų renginius.

Parengė
Pabradės miesto bibliotekos vedėja Gražina Dargytė

Dalintis straipsniu: