Alytus, šiųmetė Lietuvos kultūros sostinė, tapo ypatingai išdidus – čia ką tik nuvilnijo tarptautiniai trumposios prozos skaitymai „Imbiero vakarai“. Ir džiugu, ir jausminga, juk tai – jau dešimtoji tokia literatūros šventė Dzūkijos sostinėje. Skirta Jurgio Kunčino atminimui. Labai laukta… Kupina naujausios šiuolaikinės literatūros pasiskaitymų, nostalgiškų susitikimų, šiltų rankų paspaudimų, neskubrių pokalbių ir meniškų mažmožių. Dvi dienas trukusį renginių ciklą koordinavo Tomas Vyšniauskas, o kūrinių vertinimo ir kitas svarbias misijas atliko Antanas A. Jonynas.

Jurgio Kunčino viešosios bibliotekos erdves persmelkęs imbiero arbatos kvapas praeivius traukte traukė užsukti. O patekus vidun veikti tikrai būta ką – septynių renginių maratonas masino ne tik literatūros kokybės ženklu, bet ir meno bei muzikos apraiškomis. Dvi dienas trukęs kultūrinių įvykių sūkurys publiką įtraukė į visuotinį, Jurgio Kunčino žodžiais tariant, „skaitymo šišą“.

Festivalio krikštatėvis poetas Antanas A. Jonynas įsitikinęs, jog tai įdomiausi šiuo metu Lietuvoje vykstantys prozos skaitymai.

Gyvuose skaitymuose – gyvos reakcijos

Trumpieji tekstai, arba, pagal Jurgį Kunčiną, „šortai“ lengvai pasiduoda anaiptol ne kiekvienam autoriui. „Kunčiniškiausia rašytoja“ išrinkta Giedra Radvilavičiūtė šmaikštavo, kad greičiau „kūrinys rašo autorių, o ne atvirkščiai“. Tad konkursui pateikti kūriniai – labai saviti ir skirtingi, o gyvi skaitymai dar pridėjo intrigos.

Specialiai „Imbiero vakarams“ sukurtus trumposios prozos tekstus publikos ir komisijos „teismui“ pateikė dvylika autorių iš Lietuvos ir užsienio: Saulius Vasiliauskas, Renata Šerelytė, Giedra Radvilavičiūtė, Eva Koff (Estija), Agnė Žagrakalytė, Andrius Jakučiūnas, Daina Opolskaitė, Regimantas Dima, Lesia Mudrak (Ukraina), Alvydas Šlepikas, Monika Baltrušaitytė, Marius Povilas Elijas Martynenko.

Publika klausėsi mąsliai, o itin vykusiais momentais gyvai reagavo, stengėsi suturėti bepratrūkstantį juoką, kad nepraleistų nei vienos frazės, nei vieno žodžio.

Intriguojantis „Imbiero vakarų“ vyksmas truko dvi dienas

Renginių ciklą praturtino neformalūs Naktiniai skaitymai. Pritemdytoje Jaunimo erdvėje, eklektiškoje aplinkoje, itin pritiko aštrūs „trumpo metro“ tekstai ir Arūno Vaitkaus, Raimondo Šimkevičiaus, Leono Žukausko garsų gamyklėlė bei dailės improvizacijos. Čia pat vos keletu štrichų nupiešti šaržai buvo įteikiami netikėtumo priblokštiems „šortų“ skaitovams. Į piešimo ir popieriaus transformacijų žaidimą buvo įtraukti visi renginio dalyviai.

„Atminimo valandoje“ tradiciškai sklandė kūrybiška Jurgio Kunčino dvasia. Ir visų dalyvių asmenybės atrado kažką bendro su  J.Kunčino aprašytu žmogumi – laisvu savo vidumi, ironišku, saviironišku, pasižyminčiu aukšto lygio humoru. Neringa Butnoriūtė surado dar vieną požiūrio tašką į šį impozantišką rašytoją, o Giedrė Bulgakovienė jam pažėrė komplimentų ir sentimentų, atskleisdama Alytų apnikusios „kunčiniados“ priešistorę ir dabartį.

„Laureato valandoje“ vyko Rolando Rastausko, 2020 Jurgio Kunčino premijos laureato, akistata su kompozitoriumi, šiuolaikinės klasikinės muzikos kritiku Kristupu Bubneliu. Tiesiog perregimos, subtilios K. Bubnelio pianinu atliekamos muzikos improvizacijos plaukė R. Rastausko skaitomo teksto paviršiumi. Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Rolando Rastausko prozos knyga „Venecija tiesiogiai“, kaip ir autoriaus asmenybė atsiskleidė kitaip.

Į literatūrinį vyksmą įterpta ir geroka porcija muzikos. Nuščiuvusioje tyloje pakibo giliaprasmiškos dainos, o jas čia pat keitė linksmesni pasilingavimai gitaros ritmu. Visa tai publikai padovanojo atlikėjas, multiinstrumentalistas Julius Vaicenavičius („Kūjeliai“).

Skaitymų kulminacija – laureatų paskelbimas

Dvi renginių ir įvykių kupinos dienos netruko prabėgti. Kulminacija tapo laureatų paskelbimas.

Kūrinių vertinimo komisijai inteligentiškai dirigavo poetas, vertėjas, Lietuvos rašytojų sąjungos valdybos narys, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas ir alytiškis „iš pašaknų“ Antanas A. Jonynas. Garbingais vertintojais tapo: Rolandas Rastauskas – poetas, dramaturgas, eseistas, 2020 m. Jurgio Kunčino premijos laureatas, Giedrė Bulgakovienė – „Imbiero vakarų“ įkvėpėja, legendinė buvusioji Jurgio Kunčino viešosios bibliotekos direktorė, Vilma Liaukuvienė – Alytaus miesto savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėja ir Vida Grišmanauskienė – Jurgio Kunčino viešosios bibliotekos direktorė.

Jurgio Kunčino premijos, įteikiamos Alytaus miesto vardu, laureatu tapo Andrius Jakučiūnas už kūrinį „Kurmių problema, arba Doras žmogus“. Salono „Balta varna“ premija atiteko Agnei Žagrakalytei už kūrinį „Tautosakos praktika“. Premija už geriausią Naktinių skaitymų tekstą skirta Giedrai Radvilavičiūtei už kūrinį „Viešasis gyvenimas“, tačiau autorę labiau pradžiugino nuoširdus klausytojų įvertinimas – už tekstą „Pasiirstymas prieš mirtinai gilų miegą“ jai atiteko Publikos premija. Premija „Užėjau pas draugą“ draugiškai padalinta dviem festivalio viešnioms iš užsienio: ukrainietei Lesiai Mudrak už kūrinį „Kažkas apie amžinybę“ ir estei Evai Koff už novelę „Mama“.

Festivalis baigėsi… Festivalis tęsiasi?

„Imbiero vakarai“ baigėsi, tačiau liko ne tik įspūdžiai. Renginių ciklo metu buvo atverta įspūdinga Mariaus Jonučio paroda „Dangus griūva“. Čia vienoje gretoje paradoksaliai dera du kūrinių ciklai: karo paveikslai, kurių autorius sakosi negalėjęs nedaryti kovo mėnesį ir iliustracijos lietuvių pasakų apie gyvūnus knygai „Dangus griūva“. Šią gyvą ir spalvingą meninių darbų kirbinę bibliotekos salėje bus galima apžiūrėti iki pat Trijų karalių.

O svarbiausia – „Imbiero vakarų“ skaitiniais internete vėl ir vėl mėgautis bus galima bet kuriuo laiku. Patogiai įsitaisius namuose ant sofos dar ilgai bus galima gliaudyti trumposios prozos tekstus „Imbiero vakarų“ interneto svetainėje (www.alytus.mvb.lt/Imbieras2022). Čia galima rasti ne tik laureatų, bet ir visų dalyvių tekstus.

„Tradiciniai, į tarptautinius išaugę „Imbiero vakarai“ nepaliauja stebinti. Tegul imbiero kvapas ir bendrystės dvasia sklinda iki pat vienuoliktojo festivalio“, – dalyviams bei žiūrovams palinkėjo Alytaus miesto savivaldybės mero pavaduotoja Jurgita Šukevičienė.

Bibliotekininkų organizuojamas trumposios prozos festivalis, pasak „Imbiero vakarų“ sielos Jurgio Kunčino viešosios bibliotekos legendinės buvusiosios direktorės Giedrės Bulgakovienės, „dar turi potencijos ir gazo gyvuoti toliau“.

Bendrai nuotraukai festivalio dalyviai išsirikiavo snieginame bibliotekos kieme prie didžiulio sieninės tapybos darbo – Jurgio Kunčino portreto, iš kurio budriai žvelgė rašytojo akys. Visi pasižadėjo kito susitikimo laukti, kaip išsireikštų įtartinai žmogiškas Andriaus Jakučiūno personažas Kurmis, su nekantrumėliu, taip sakant.

Projektą organizavo:

Alytaus Jurgio Kunčino viešoji biblioteka

Projektą finansavo:

Lietuvos kultūros taryba, Alytaus miesto savivaldybė

  

Dalintis straipsniu: