Varėnos viešoji biblioteka 2022 m. įgyvendino Martyno Vainilaičio kūrybą puoselėjantį ir populiarinantį projektą. Tęsiama 16 metų Varėnos rajone gyvuojanti kultūros tradicija, susijusi su M. Vainilaičio atminimo įamžinimu. Varėnos rajone yra 2 vietos, menančios M. Vainilaitį: sodyba-muziejus Vaitakarčmio kaime ir sodyba Mergežerio kaime. Šiuose objektuose vyko pagrindinės projekto veiklos, lankėsi dalyviai, žiūrovai.

Vaikai ir jaunimas buvo įtraukti į prasmingą kultūrinę veiklą, sudarytos sąlygos jų kūrybinio potencialo, skaitymo kultūros ugdymui, edukacijai, meninės kūrybos saviraiškai. Respublikiniam moksleivių konkursui darbus siuntė 9–14 ir 15–18 metų moksleiviai. Šiais metais sulaukta rekordinio dalyvių skaičiaus – net 263. Dalyvavo 45 jaunieji rašytojai ir 218 jaunųjų dailininkų, kai kurie kūrėjai pateikė po keletą darbų. Iš viso gauti 275 kūrybos darbai. Piešiniai ir kūriniai mitologine tematika atkeliavo iš Kauno, Vilniaus, Panevėžio, Kėdainių, Prienų, Pagėgių, Palangos, Kalvarijos, Zarasų, Šaukėnų (Kelmės r.), Alytaus, Kaišiadorių, Trakų rajono, Šalčininkų r., Tauragės r., Vilkaviškio r., Varėnos rajono mokyklų. Išrinkti ir paskelbti 4 laureatai moksleiviai.

Į literatūrinę Martyno Vainilaičio premiją šiemet pretendavo 8 kandidatai: Kotryna Zylė  „Siela sumuštinių dėžutėje. Nelabai baisios istorijos“, Loreta Šileikytė-Zabalujeva „Užkeiktoji Baletijos karalystė“, Giedrė Norkūnė „Purpurinis Samanius“, Birutė Mar „Naktukas“, Eugenija Strazdienė „Eilėraščiai. Pasaka. Vaizdeliai“, Nijolė Kliukaitė-Kepenienė „Klaipėdos legenda apie sūrį, Vaiduoklį ir Poys pilį“, Danguolė Kandrotienė „Pasaiba ir sapnų knyga“, Laimonas Teodoras Inis „Aštuoni Kuršmarių Vėjai“ ir „Dangaus šulinys“. Komisijos sprendimu 7-oji M. Vainilaičio premija atiteko Kotrynai Zylei.

Festivalio „Susitikimas Ežio dvare“ šventėje gegužės mėnesį veikė kilnojamoji paroda „M. Vainilaičio pasaulis“, buvo gausiai išeksponuoti moksleivių kūrybinio konkurso dalyvių darbai. Sulaukta rašytojų, vaikų literatūros ekspertų, dailininkų, kitų svečių. Renginį vedė aktoriai Dalius Skamarakas ir Aistė Šeštokaitė. Skambėjo muzika, kurią atliko „Karališkasis vaikų orkestras“ – charizmatiški muzikantai: Augustas Baronas, Liutauras Janušaitis, Chris Ruebens, Andrius Daugirdas, Nerijus Bakula. Dainas poeto žodžiais atliko Varėnos Jadvygos Čiurlionytės menų mokyklos jaunučių choras „Natų lietus“, vadovė Daiva Selevičienė; Varėnos lopšelio-darželio „Žilvitis“ mažųjų choras ir Atėnės Žibėnaitės, Anastasijos Rulytės, Saulės Grigėnaitės trio, vadovas Nerijus Bakula. Akomponavo „Karališkasis vaikų orkestras“. Martyno Vainilaičio eilėraščius ir savo kūrybą skaitė mokiniai.

Sėkmingai įgyvendintos ir kitos projekto veiklos: surengti žygiai, muzikiniai šeimadieniai, po Lietuvos bibliotekas keliavo parengta kilnojamoji paroda, Varėnos rajono kaimo bibliotekose vyko su M. Vainilaičiu ir jo kūryba susijusios edukacijos, meninės programos. Iš viso į skirtingas projekto veiklas buvo įtraukta daugiau kaip 2,5 tūkst. žiūrovų ir dalyvių iš viso Varėnos rajono ir kitų Lietuvos miestų.

Kiti metai bibliotekai ypatingi, minėsime Martyno Vainilaičio 90-ąsias ir Anzelmo Matučio 100-ąsias gimimo metines.
Projektą iš dalies finansavo Lietuvos kultūros taryba, Varėnos rajono savivaldybė.

Dalintis straipsniu: