Jau ne vienus metus Lazdijų rajono savivaldybės viešoji biblioteka, skatindama domėjimąsi senaisiais krašto amatais ir tradicijomis, siekia populiarinti knygrišystės amatą ir kartu telkti vietos bendruomenę. Tuo tikslu vykdomi įvairūs projektai, rengiamos dirbtuvės ir edukacijos, kuriose su knygų rišimo specifika susipažįsta ir įgūdžių įgauna ne tik rajono gyventojai. Prie to svariai prisideda viešosios bibliotekos Veisiejų padalinys, iš kitų Lietuvos bibliotekų išsiskiriantis tuo, kad jame veikia tvirtas tradicijas turinčio knygrišystės amato edukacijų erdvė.

Knygrišystės tradicija Lietuvoje gana sena, menanti XVI a., o jos istorija susijusi su pačios knygos raida. Reikiami baldai, priemonės ir įranga įsigyti 2014 m. įgyvendinus projektą „Senųjų amatų puoselėjimas Veisiejų ir Seirijų bibliotekų kiemeliuose“.

Laikas parodė, kad knygrišystė domina vietos gyventojus, moksleivius. Su šiuo amatu supažindinami ir į Lazdijų kraštą atvykstantys turistai. Jie džiaugiasi įgydami galimybę įrišti odinę suvenyrinę knygelę ir papuošti ją Žygimanto Augusto vienetiniu spaudu.

Bibliotekos dirbtuvėse knygrišystės amatą pristato Vilniaus universiteto bibliotekos restauratorius-knygrišys R. Supranavičius ir Veisiejų bibliotekininkė Lina Tumosienė. Darbuotoja, laimėjusi Kultūros tarybos edukacinę stipendiją, stažavosi Vilniaus amatininkų klube „Dvaro meistrai“ ir įgytas žinias sėkmingai panaudoja rengiamose edukacijose. Kūrybinių mokymų dalyviai turi galimybę susipažinti su knygų įrišimu rankomis, t. y. su visais knygos atsiradimo etapais. Naudodami tradicines natūralių medžiagų (popierius, drobė, linas, oda) knygrišystės priemones, jie išmoksta rišti knygas, puošia jas vienetiniais įspaudais. Dirbtuvėse mokoma knygos įrišimo bradel būdu (kai knygos nugarėlė išlenkta, blokas neįpjautas), taip pat sudėtingesnių XIX a. siuvimo būdų, knygos bloko kraštų pjovimo gobeliu ir kt.

Lazdijų rajono viešojoje bibliotekoje organizuojami knygrišystei skirti renginiai. Daug įdomaus apie šį amatą buvo galima sužinoti bibliotekoje vykusioje konferencijoje „Apie knygas ir knygrišius“. Joje knygrišys R. Supranavičius ir meistras Sigitas Tamulis skaitė pranešimus apie istorinę knygos struktūros raidą IV–XVII a., Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) XVI–XVIII a. valstybingumo simbolius, LDK istorinio paveldo tęstinumą europiniame kontekste, taip pat apie šiuolaikinę Lietuvos knygrišystę. Didelio susidomėjimo sulaukė Vilniaus knygrišių gildijos virtuali paroda „Archyvinių Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės įrišų interpretacijos“, publikuota viešosios bibliotekos „Facebook“ paskyroje. Joje buvo galima susipažinti su gildijos narių darbais, atspindinčiais amato meistrystę, pristatančiais knygos įrišų meną bei eksperimentus.

Tradiciškai knygrišystės amatas pristatomos bibliotekos renginio „Prozos ruduo. Knygų mugė Lazdijuose“ metu. Organizuojamos ir tarptautinės stovyklos su kaimyninės šalies Lenkijos jaunimu.

Nuo 2021 m. knygrišystės edukacija įtraukta į kultūros paso paslaugų sąrašą. Vykdoma dar daugiau edukacinių užsiėmimų ne tik Lazdijų krašto moksleiviams, šia paslauga naudojasi moksleiviai ir iš Lenkijos.

Visos šios Lazdijų bibliotekos veiklos skatina krašto gyventojų domėjimąsi knygrišystės tradicijomis, šio amato pritaikymo ir interpretacijos galimybėmis, gausina senaisiais amatais besidominčių žmonių bendruomenę. Jomis ypač domisi Veisiejuose atostogaujantys žmonės, grįžę iš užsienio tautiečiai, taip pat turistai. 

Vida Levy,
Lazdijų viešosios bibliotekos
vartotojų aptarnavimo skyriaus vedėja

Dalintis straipsniu: