Sakoma, kad poezija – tai muzika sielai. O gal tai sielos muzika? Juk eilės gimsta iš sielos gelmių, o poezija ir muzika kartu sutelkia žmogų, neišblaško, palengvina akistatos su savimi minutes. Kaip pavasarinis lietus atgaivina žemę, taip eilės ir muzika – sielą. Kad žodis suskambėtų visomis savo spalvomis, jam reikia muzikos, kad muzika lengviau pasiektų širdis ir žmonių protus, jai reikia žodžių.

Nuo 1983 metų, tradiciškai, kiekvieną gegužę Bareikiškėse vyksta poezijos pavasario šventė, kurioje dalyvauja Vilniaus krašto poetai, literatai, poezijos mylėtojai. Šventę organizuoja Vilniaus rajono savivaldybės Centrinė biblioteka kartu su Vladislavo Sirokomlės muziejumi Bareikiškių kaime. Ši vieta buvo pasirinkta ne atsitiktinai. Čia prabėgo lietuvių-lenkų bajoro, žymaus vertėjo, publicisto ir poeto Vladislavo Sirokomlės patys kūrybingiausi gyvenimo metai. Gyvendamas Bareikiškėse poetas parašė net 24 kūrinius! XIX a. kūrėjas buvo gana plačiai gerbiamas bei mylimas. Tradicija tęsiama ir dabar. Nuo 2011 metų susitikimai su poezija ir muzika, prisimenant muziejaus globėją Vladislavą Sirokomlę, organizuojami pavadinimu „Sirokomlės lyra“.

Šių metų susitikime su savo kūryba susirinkusius supažindino Vilniaus krašto poetai: Miroslava Bartoševič, Daniel Doveiko, Irena Duchovska, Henrik Mažul, Zbignev Maciejevski, Agnieška Masalytė, Vojciech Piotrovič, Božena Naruševič, Juzef Šostakovski. Šventėje dalyvavo Vilniaus rajono bibliotekininkai, vietos gyventojai ir sviečiai.

Dalintis straipsniu: